Прокуратурата влезе в МВР. Рови за незаконни СРС-та 29.03 | 15:47

Главният прокурор разпореди проверка в силовото министерство по сигнала на Сергей Станишев

От Ивелина Георгиева

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка в МВР по сигнала за незаконни подслушвания, който председателят на БСП Сергей Станишев внесе в държавното обвинение, съобщиха от прокуратурата.

Сигналът съдържа твърдения за извършени от служители на силовото ведомство престъпления по служба – конкретно за нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства (СРС).

Екип от десетима обвинители, ръководени от градския прокурор Николай Кокинов и заместника му Роман Василев са се заели с проверката на място в МВР.

Освен от Софийска градска прокуратура, в екипа влизат и обвинители от Специализираната прокуратура.

Проверката трябва да приключи до 12 април, а до 16 април обвинителите трябва да представят на главния прокурор доклад за резултатите, включително и за верността на изложеното в сигнала.

В 14.30 часа днесСотир Цацаров връчи на министъра на вътрешните работи разпореждането за извършване на проверката. Веднага след това прокурорите започнаха работа.

Според сигнала, който Станишев внесе при главния прокурор незаконното използване на СРС-та е осъществено под ръководството на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Данните, които Станишев твърди, че е получил по електронната поща, са за подслушвани политици, бизнесмени, магистрати и общественици.

От своя страна бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отрече обвиненията и заяви, че соцлидерът лъже. Цветанов дори се закани, че ако проверката установи незаконно използване на СРС-та в неговия мандат, той сам ще се откаже от политиката.

Водещи

Най-четени