Прокуратурата изпрати ДАНС на оградата на границата 08.06 | 10:53

Държавната финансова инспекция също ще проверява изграждането на съоръжението

От iNews.bg

Прокуратурата изпрати ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да проверяват и разследват изграждането на оградата по границата. Действията са предприети във връзка с постъпил на 10 март сигнал до главния прокурор от бившия депутат Велизар Енчев. Който твърди, че евентуално при процедурите и самото изграждане на съоръжението има нарушения и престъпления. В сигнала се посочва, че тази дейност неправомерно се осъществява от конкретни фирми и "свързани лица", както и че цените по договорите са многократно завишени.

От Върховна касационна прокуратура бе изискана съответната документация от Областните управители на областите Хасково, Ямбол и Бургас, доколкото те предприемат и организират всички действия във връзка с проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното препятстващо съоръжение. Средствата се одобряват от МС, а изградените участъци от съоръжението преди експлоатацията им се приемат с протокол от комисия, назначена от съответния областен управител, съобщиха от прокуратурата.

С постановление от 28.03.2017 г. ВКП възложи на АДФИ извършване на финансова инспекция по отношение възлагането, проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница.

За проверка на твърденията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности и функцията на съоръжението за защита на териториалната цялост на държавата, на 24.04.2017 г. ВКП възложи на ДАНС извършване на проверка.

И двете институции все още не са приключили работата си по случая.

Водещи