Прокуратурата проверява Марковска за документно престъпление 06.11 | 20:00

Сигналът бил подаден от бивш следовател

От Андриян Георгиев

Прокуратурата проверява избраната за конституционен съдия Венета Марковска. Обвинението работело по сигнал, подаден от бивш следовател. В него се твърди, че Марковска е извършила документно престъпление, съобщи bTV.

Скандалът около Марковска избухна още преди избирането ѝ за член на Конституционния съд (КС) от квотата на парламента. Янаки Стоилов алармира за получен сигнал, че близки на магистрата са се сдобили с апетитни имоти

Доброто име на Венета Марковска беше уязвено и по друга линия. Приятелят ѝ Георги Георгиев бил арестуван, а след това полицаите, които са го задържали, са били уволнени. Уволнението е станало след среща на Марковска със заместник вътрешен министър.

Това накара парламента да организира изслушване на Марковска в правната комисия, въпреки че вече беше одобрена за конституционен съдия.

След избирането ѝ за член на КС Европейската комисия разкритикува остро Народното събрание, че прикрива сигнали срещу кандидатите за членове на КС и предупреди, че може да изготви изънреден мониторингов доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка заради съмненията около личността на Марковска.

След като първоначално управляващите обявиха за неофициално предупреждението на Брюксел и се стигна до натъртване от европейската централа, премиерът Бойко Борисов наруши мълчанието по въпроса и обяви, че съдийката трябва да се оттегли, ако има нещо вярно в твърденията за нея и в случай, че Еврокомисията продължи да смята назначението ѝ за спорно.

Водещи

Най-четени