Прокуратурата се сети: Не разследваме КТБ АД, а подуправителя на БНБ 25.06 | 14:41

Главният прокурор не бил зависим от Делян Пеевски, оправда се самият Цацаров

От iNews.bg

Няма разследване за източване на КТБ АД. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров след днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), цитиран от БНР.

Така той опроверга информацията, излязла от информационна агенция, която през последните няколко седмици упорито се явява като говорител на прокуратурата и периодично съобщава за проверки и разследвания на държавното обвинение.

Сотир Цацаров коментира още, че агенцията не е говорител на държавното обвинение. 

Обвинител номер едно предупреди, че публичното говорене за проблеми в една или друга банка поставя под сериозен риск банковата ни система, и напомни, че неверни твърдения, застрашаващи тази стабилност, могат да бъдат санкционирани. 

Сотир Цацаров отново подчерта, че прокуратурата разследва не КТБ, а подуправителя на БНБ Цветан Гунев, и добави, че ръководството на БНБ предприема максимално адекватни мерки.

Той отрече информации, които го представят като зависим от Делян Пеевски, и коментира, че някой се опитва да въвлече държавното обвинение в "SMS сапунен сериал", визирайки сигналите, които Цветан Василев и Пеевски подават в прокуратурата по подозрение, че някой от двамата иска да убие другия.

Главният прокурор заяви, че все още няма официално искане за каквото и да е от прокуратурата в Австрия. Той добави, че Цветан Василев ще бъде призован да даде показания чрез адвоката си. Ако не се яви, ще бъде призован по силата на международната правна помощ.

Междувременно стана ясно, че е стартирала проверката на състоянието, пасивите и кредитния портфейл на Корпоративна търговска банка АД (КТБ АД), която беше разпоредена от Българската народна банка (БНБ) и правителството. Инспекцията ще се извърши в десетдневен срок. От БНБ са взели решение и за промяна на квесторите на КТБ АД и на "Креди Агрикол – България" ЕАД.

Вчера пък депутатът Делян Пеевски бе привикан на разпит в Столичното следствие. Пеевски отговаряше на въпроси по сигнала, който банкерът Цветан Василев подаде до главния прокурор Сотир Цацаров.

"Ще изпълним ангажиментите си на 21 юли банката да бъде отворена", успокои пък от своя страна премиерът Пламен Орешарски вчера.

Водещи

Най-четени