Промени в ЗОП дават обществени поръчки на фирми на хора с увреждания 20.08 | 18:55

Поради затруднения в сегашното законодателство от общо 129 предприятия на хора с увреждания едва 26 са проявили интерес, заяви Бобева

От Гергана Златкова

В условията на криза държавата трябва да се грижи за интересите на обществото и да подпомага малките фирми, включително и тези, в които работят хора с ограничена трудоспособност.

Това заяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на брифинг в Министерския съвет. По- рано днес тя обсъди промените в Закона за обществените поръчки с представители на организациите на хората с увреждания.

"Данните, с които разполагаме, показват доста неблагоприятни тенденции по отношение на участието в обществени поръчки на специализираните предприятия, в които работят хора с намалена трудоспособност", каза вицепремиерът.

Г-жа Бобева даде пример, като отбеляза, че през 2008г. са били обявени 25 процедури, а от началото на настоящата година те са само 5. Това на практика означава, че има незначителен брой обществени поръчки, в които участват специализираните предприятия.

"Още по- неблагоприятни са данните като се вземе предвид общата сума по договорите", каза вицепремиерът и добави, че през 2008г. сключените договори са били общо за 14 млн. лв., а за 2013г. те са за едва 458 000 лв. "Решихме да установим какви проблеми стоят зад тези цифри и можем ли да подпомогнем участието в обществени поръчки на специализираните предприятия", заяви вицепремиерът по икономическото развитие.

Г-жа Бобева обясни, че поради ограниченията в сегашния закон повечето от специализираните предприятията не са можели да участват в поръчките. Главният секретар на Агенцията по обществени поръчки Иво Кацаров потвърди, че има ниска активност при регистрацията на тези предприятия и заявяването на интерес от тяхна страна към обществените поръчки.

Така например от общо 129 предприятия на хора с увреждания, в агенцията е подаден списък с едва 26 предприятия. От тези 26 предприятия, 21 са подадени от една организация на хора с увреждания, а общо организациите, които са проявили интерес, са две.

"С промяната се надяваме голяма част от предприятията да имат достъп и да заработят в добър режим с подкрепата на обществените поръчки", каза вицепремиерът Даниела Бобева.

Тя даде пример с предприятие, което има поръчка за 2 млн.лв. за Франция, докато в България то няма достъп до обществените поръчки. "Това е проблем и търсим начин чрез законови промени това да се преодолее", добави г-жа Бобева.

Измененията, които ще подпомогнат дейността на специализираните предприятия, са отразени в нов чл. 16 в ЗОП. Текстът променя коренно концепцията за възлагане на обществени поръчки, когато предметът на поръчката е продукция от списъка по чл. 30 в Закона за интеграция на хората с увреждания.

Този списък включва стоки и услуги, които се възлагат на специализирани предприятия и кооперации на лица с увреждания – например производство на работно облекло, на обувки и др. изделия. Според изменението в чл. 16 в ЗОП, когато предметът на обществената поръчка е включен в списъка, възложителите се задължават да обявят поръчката за изпълнение само от специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания.

В тези поръчки няма да имат право да участват като изпълнители други лица. Само при условие, че поръчката е неуспешна, възложителят ще може да обяви нова процедура по общия ред.

Председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски изрази благодарност за инициативата на г-жа Бобева. "Обществените поръчки са икономическата и хранителна среда, в която могат да се развиват специализираните предприятия, не само в България, а и по целия свят.

Връщането към основополагащите идеи за социалната отговорност на обществото към хората с увреждания е добър знак, че в лицето на правителството ние можем да получим практическа реализация на онова, което е записано в конвенциите за правата на хората с увреждания и в директиви на ЕС", каза г-н Коралски.

Той изрази съжаление, че в годините тази възможност е била силно подценена – както за социална интеграция, така и за икономически растеж. "Надявам се, че с промените в ЗОП ще дадем ресурс на хората с увреждания", добави той.

Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев също изрази благодарност към вицепремиера Бобева, която инициира разговора. "Резултатите от срещата са положителни.

Надявам се те да се трансформират в законови норми и да допринесем за това най-после в България, след повече от 10 години, този закон да заработи в полза на заетостта на хората с увреждания", каза г-н Долапчиев. Той отбеляза, че по неофициални данни в България са има между 200 000 и 220 000 граждани с различен вид и трайна степен на увреждане в икономически активна възраст, като безработицата в тази социална група е над 90%.

"Трябва да се намери адекватна и отговаряща на европейските стандарти социална политика за заетост. Без ангажимент на държавата това е невъзможно. ЗОП може да даде среда, за да съществуват специализираните предприятия", подчерта г-н Долапчиев.

В отговор на журналистически въпрос вицепремиерът Даниела Бобева изрази надежда, че промените в ЗОП ще вървят бързо в парламента и отбеляза, че вече има народни представители, които са изразили симпатии към тях.

Водещи

Най-четени