Промените в Закона за енергетиката може да ударят НЕК 28.02 | 09:06

Банките кредитори можели да предявят искове срещу компанията

От Христина Рафаилова

Спешните промени в Закона за енергетиката могат да навредят сериозно на Националната електрическа компания.

Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов пред БНТ.

Той обясни, че основната причина за увеличението на тока от 1 юли 2012 г., с 13 на сто е тежкото състояние на НЕК. Според него, законът предвижда мерки за намаление на цените на тока, които засягат пряко компанията.

Това от своя страна можело да накара банките кредитори на НЕК, от които са теглени заеми за "Белене", да предявят искове срещу компанията.

Тъмносиният лидер коментира, че 60 на сто от цената на енергията се формира от таксите за достъп и пренос. Срещу това обаче не са предвидени мерки, както и за това да не се признават кражбите на ток.

От думите му стана ясно, че ЕРП-та у нас не се стимулират, за да намалят кражбите по мрежата.

Костов заяви, че едно програмно правителство, за каквото настояват протестиращите, би било като кабинет на Отечествения фронт.

Заявлението на Станишев, че няма да бъде премиер означава, че той не може да се справи с мащабните проблеми в страната, коментира шефът на ДСБ. Според него позицията на червения лидер е такава, тъй като правителството, което оглавяваше в периода 2005 - 2009 г. е претърпяло провал.

"Аз нямам притесненията, които имат Борисов и Станишев, аз не съм водил страната към кризи, аз съм я вадил от тях", каза Костов.

Той предупреди, че заради положението в страната има опасност от забавяне на средства от еврофондовете. От Брюксел имали притеснения, че парите нямало да бъдат усвоени правилно.

Също така имало риск от спад в приходите за бюджета.

Водещи

Най-четени