Протест и контрапротест се срещнаха пред парламента 20.02 | 18:40

"Бойко, Бойко", викат едните. Другата група ги освирква. Между тях има полиция

От Ивелина Георгиева

Столичани започват да се стичат в центъра на София за участие в поредния протест. Пред Народното събрание се стекоха две групи – демонстранти, защитаващи правителството, и против него.

По-рано на Орлов мост се събраха няколкостотин души, някои от тях носят български знамена. Част от протестиращите заявиха, че искат свикване на Велико народно събрание, което да изготви нова Конституция на България. В началото на протеста имаше само 3 патрулки.

Те се спряха на мястото, където снощи стана сбиването между жандармерия и полиция и запазиха минута мълчание. След това се отправиха към сградата на парламента.

Паралелно с това пред Народното събрание се събраха 100-тина души, които са в подкрепа на правителството на ГЕРБ, видя репортер на iNews.

Те носят плакати с надписи "Бойко, ти си най-малкото зло. Връщай се на работа" и "Борисов – да, Станишев – не, Местан – не". Жандармерията помоли протестиращите в защита на кабинета да се отдръпнат и разположи заграждения, когато групата от Орлов мост се отправи към парламента.

Полицейското присъствие е засилено.

Преди минути двете групи протестиращи се срещнаха пред сградата на Народното събрание. Те взаимно се освиркват, разделени от плътен кордон от жандармеристи.

Едните скандират "Бойко, Бойко", другите ги освиркват и отправят обидни реплики към премиера. Групичката на протеста против правителството значително превъзхожда по численост тези в негова защита.

В редиците ѝ има бус, от който звучат патриотични песни на Слави Трифонов.

Водещи