Протести в големите градове срещу втората кабинка в Банско 03.01 | 17:22

Защитниците на идеята също се организират, може да затворят пътя за Гърция

От iNews.bg

На 4 януари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и граждани ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк "Пирин". Протестното шествие в София започва в 18:30 ч. от паметника на Алеко Константинов на кръстовището на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий", предаде "Дарик", цитирайки БГНЕС.

Исканията на протеста са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени в плана за Национален парк "Пирин", разрешаващи строителство, за което властта твърди, че се отнася само за спортни съоръжения, но екозащитниците не приемат тази теза. Настоява се и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който "саботира основната функция на екоминистерството" - да опазва природните богатства на България.

В същото време обаче се очертава и контрапротест на защитниците на идеята за втори кабинков лифт над Банско. Той се организира по нестандартен начин – чрез изпращане на СМС-и от кратък номер, зад който няма име. Хора, получили съобщението на телефоните си, отбелязват пред бТВ, че то е дошло от номер 1909. В него хората от региона се призовават да се съберат на старата автогара в Банско, а после да отидат до Симитли. Сбирката на автогарата е обявена за 17:00 ч. утре. Не е изключено зад идеята да се пътува до Симитли да стои такава да се блокира главен път Е-79 – заплаха, която защитниците на втората кабинка от Банско многократно обявяваха, че ще осъществят по време на протестите си.

Водещи

Най-четени