Протестиращи блокираха пътя между Гърмен и Марчево 24.05 | 14:30

Причина за недоволството стана масов бой между българи и роми

От iNews.bg

Жители от Гърмен и Марчево блокираха преди обяд пътят между двете села, както и този за архитектурния резерват "Ковачевица".

Те искат изселване на незаконно живеещите в гърменския квартал "Кремиковци" роми. "1000 души живеят в квартала. Предишният кмет Ахмед Башев ги настани с документ с невярно съдържание. Ромите опустошават всичко – лозя, поля, ниви", твърди Димитър Стоянов от село Марчево.

Повод за днешния протест е снощният масов бой. До сблъсъци се стигна след забележка за силна музика и шум от микробус, който спрял с голяма група роми, дошли да продават гъби.

Разярени, те се нахвърлили върху група мъже. Към първоначалната група от роми започнали да прииждат още хора от махалата, която е близо до мястото на инцидента.

Кметът на общината потвърди, че проблемът тлее от години. През 2011 г. РДНСК е издала заповеди за принудително събаряне на 129 незаконни постройки в ромския квартал, но досега те не са изпълнени.

 

Общината не може сама да се пребори с проблема, категорична е Капитанова и настоява за обстойна полицейска проверка на квартала.

Водещи

Най-четени