Протестите оредяват, но продължават 21.02 | 21:39

Гражданите се обединиха срещу насилието по време на протестните шествия

От Елена Кирилова

Днешните протести в страната преминаха без инциденти. В повечето големи градове имаше шествия срещу енергийните монополи и високите сметки за ток.

Протестът в София започна от Орлов мост, но премина мирно, въпреки че гражданите освиркаха Народното събрание. Паралелно с този протест имаше и втори, организиран от природозащитниците, които се борят срещу застрояването на Национален парк "Пирин”.

Част от участниците в протеста срещу монополите изблъскаха младежи с маски и се обявиха против провокациите и насилието, заявявайки, че протестът е мирен.

Междувременно стана ясно, че организаторите на всички протести заради високите сметки за ток ще се съберат на 23 февруари, за да решат дали да продължат протестните действия.

Пловдивският протест започна със сто души, но по-късно се събраха около 300. В шествието се включиха и студенти от Пловдивския университет.

Във Варна, където предишните протести преминаха доста бурно, днешният протест беше доста по-кратък. Варненци се скараха и не успяха да създадат инициативен комитет, който да представлява исканията на всички протестиращи.

Граждански инициативен комитет беше сформиран в Бургас, където също имаше шествие.

В Плевен имаше спонтанен протест и на централния площад "Възраждане” се събраха 300-400 души. Чуха се призиви всички да се въздържат от провокации и насилие.

Шествието в Търговище беше съставено от 200 души, а негови организатори бяха местните пенсионерски клубове, както и неправителствени организации и синдикални структури.

Гражданите във Враца заявиха категорично, че искат свикване на Велико Народно събрание и смятат, че е необходимо да се започне подписка за референдум за нова Конституция.

В Русе група млади хора от протестиращите блокира за малко движението на кръгово кръстовище, сядайки на пътното платно.

Протестът в Благоевград беше доста вял и в него се включиха едва 100 души. Организаторите очакват на неделния протест да се съберат повече от 10 хил. души.

Водещи

Най-четени