Проф. Милошев: Днешният трус е последващ от земетресението през май 14.07 | 17:48

Не е необичайно вторичните трусове да продължават месеци

От Деляна Петкова

Днешното земетресение в  района на Перник е последващ трус на силното земетресение от 22 май тази година. Това коментира директорът на Националния институт по география, геофизика и геодезия при БАН проф. Николай Милошев, цитиран от БТА.

От пресцентъра на МВР пък уточняват, позовавайки се на експерти от БАН, че са възможни нови по-слаби трусове.

Силата на труса през май беше 5,8 по Рихтер и според сеизмолога не е необичайно последващия трус да бъде почти два месеца по-късно. Още тогава експертите предупредиха, че вторични трусове могат да продължават с месеци. 

В 15:52 часа днес земетресение със сила 4,5 по Рихтер разтърси Софийска област. Епицентърът е на същото място както земетресението от 22 май. 

На този етап няма данни за жертви и пострадали при последния трус. Кметът на Перник Росица Янакиева съобщи, че в село Витановци трусът се е усетил най-силно. Към момента има данни за напукани стени и паднали комини, но няма сериозни поражения, пише Агенция "Фокус". 

На мястото са вече и огнеборци и полиция. Те ще окажат помощ при нужда и ще се погрижат да няма паника сред хората. Тяхното присъствие в района е по силата на решението полицаи да уведомяват с мегафони хората при бедствие. 

За липса на щети съобщиха по-рано и от Столичната община. Няма обаждания на спешните телефони в общината със сигнали за проблеми.

Водещи

Най-четени