Прочутият трон на Цар Киро – на търг 24.09 | 07:45

Първоначалната цена на скъпата мебел е 1600 лева

От Гергана Златкова

Едва 1200 лв. струва прословутият трон на Цар Киро. Първоначално меката мебел е била оценена на 1600 лв., но след провален първи търг за продажбата ѝ през юни цената е била намалена, съобщиха от общинската дирекция "Местни данъци и такси" – Пловдив.

Обявената през юни продажба се е провалила, тъй като не се явил нито един купувач за мебелите на Рашкови. Златният трон на Кирил Рашков, с който той позираше навремето за всичките си снимки, всъщност не е златен. Това е мека мебел, дървенията на която е боядисана в златен цвят, пише "Монитор".

Едновременно с трона общинските данъчни са описали цялата покъщнина на фамилия Рашкови, уточниха от местните данъци и такси. Сред вещите са и чифт еленови рога, които са украсявали някоя от стаите във вече съборените палати на Цар Киро в Катуница.

Описана е и цялата домакинска техника на семейството, като например дори котлоните им. Дори мебелите и техниката да бъдат продадени, то стойността им няма да покрие задължението на Рашкови към общините Пловдив и Садово.

В последната фамилията също дължи други 25 000 лв. Затова частни съдебни изпълнители, наети от двете общини, както и публичните изпълнители към НАП, вече са запорирали абсолютно всички законно построени имоти на Цар Киро. Има запори върху всичките им активи, но каква точно сума дължат членовете на фамилия Рашкови към бюджета на държавата, е конфиденциална информация.

"Запорите са направени след свършени от софийски инспектори ревизии на физически лица и свързани с тях фирми от фамилия Рашкови", каза говорителят на НАП в Пловдив Божана Илиева. Тя уточни, че сред запорираните имоти са седеметажният необитаем хотел на Рашкови до църквата "Св. Петка", както и 100-квадратният им апартамент на ул. "Славянска" в Пловдив.

За тези имоти все още няма насрочени търгове от НАП, каза Илиева. На проведения миналата седмица търг за къщата на внука на Кирил Рашков – малкия Кирчо, в Катуница се е явил един купувач.

Той има срок до тази сряда да внесе парите за имота. В противен случай ще бъде насрочена нова продажба. Междувременно синът на Цар Киро – Ангел Рашков, внесъл в сметката на община Пловдив 2000 лв.

С тях погасил част от общия дълг на фамилията, който е близо 80 000 лв. Парите били натрупани за данък сгради и такса смет заедно с лихвите от 2007 г. до средата на 2011 г.

Водещи

Най-четени