Пуснаха движението по „Тракия” в новия 15-километров участък 26.08 | 12:26

Връщащите се от морето вече могат да пътуват по новата отсечка между Зимница и Ямбол. От петък отворено за движение е дясното платно на пътния участък

От Олга Андреева

След като в петък беше пуснато за движение дясното платно на автомагистрала "Тракия" в посока София-Бургас, между пътен възел "Зимница" и пътен възел "Ямбол", сега вече е възможно и движението по лявото платно на отсечката.

Лентата при село Зимница преряза председателят на Агенция "Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров. Новооткритото платно е с дължина 15 километра.

С пускането на този участък ще се избягват задръстванията между Сливен и Петолъчката, но до края на сезона ще остане натоварен пътният участък между Петолъчката и Карнобат, който е около 30 километра, съобщи БНР. Трафикът там ще намалее след пускането на целия Лот 4 от автомагистралата от Ямбол до Карнобат.

По план той трябва да е готов до февруари 2013 г., но в експлоатация ще бъде пуснат вероятно през април - май, тъй като през зимните месеци възможността да се полага асфалт е минимална.

Изграждането на Лот 4.1 на АМ "Тракия” е финансирано с 85 млн. лв. по Оперативна програма "Транспорт” и със средства от държавния бюджет.

По думите на Иван Иванов, изпълнителен директор на ПСТ Холдинг, пред Агенция "Фокус”, с новоизградените участъци от автомагистрала "Тракия”, пуснати в експлоатация в последните месеци, пътят от София до морето се скъсява с около 30-40 километра.

Освен новопостроения участък шофьорите могат да използват и алтернативен маршрут, информират от АПИ. В посока София-Бургас движението може да се осъществи от АМ "Тракия" – връзката с път I-7, а след това по път I-7 към Веселиново – Козарево, път II-53 - Зорница – Средец – по път II-79 към Бургас. По същия маршрут може да се пътува и в посока Бургас-София.

Карта на временната организация на движението можете да намерите на интернет страницата на АПИ.

Водещи

Най-четени