Първанов се чувства като опитен шофьор - „натиска педалите“ 02.03 | 12:31

Според него Общественият съвет е„погрешна стъпка“

От Филипа Тодева

"Чувствам се като опитен шофьор, който следи обстановката и натиска педалите. Но не бих посъветвал Росен Плевнелиев как да действа”. Това заяви президентът Георги Първанов пред Нова телевизия.

Първанов заяви, че в страната ни винаги е имало свръхочаквания към поста на президента и припомни за голямата учителска стачка, която завърши след консултация при президента.

Според него Плевнелиев прави "погрешна стъпка", като създава Обществения съвет.

Той коментира и списъка от хора, който трябва да влязат в Служебния кабинет. По думите му всеки президент трябва да си води тефтер с впечатленията от различни икономисти и експерти в различни области. Като основен проблем на различните правителства, той посочи липсата на ясно оформен кабинет с лицата, които да заемат важните министерски постове.

Запитан от кой министър би се освободил, Георги Първанов отказа да коментира с думите: "Има единични случаи, който биха могли да се оценят позитивно”.

Според него обаче обединение между БСП и ГЕРБ е в сферата на теоретичното и невъзможното. "Но съгласието се постига и това бе в основата на успеха на Служебното правителство на Стефан Софиянски и после на кабинета на Иван Костов”, допълни още Първанов.

Той е на мнение, че новият служебен кабинет ще бъде в минното поле на тежкия реваншизъм и очерта и евентуалните партии, които ще влязат в следващия парламент – сред тях са партията на Меглена Кунева, Иван Костов и "Синята коалиция”.

Запитан трябва ли да има ден за размисъл Първанов заяви: "Не върши никаква работа, по скоро е излишен”. Той обаче похвали работата на вицепрезидента Ангел Марин с думите: "Той е като багер”.

Водещи

Най-четени