Първи реакции след президентското вето върху Изборния кодекс 14.12 | 18:00

"Двата начина за гласуване имат различна защита", каза Надежда Йорданова

От iNews

Партиите, които гласуваха за промените в Избирателния закон, няма да се съобразят с мотивите на президента. Това стана ясно от първите реакции на наложеното вето от президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова очаква парламентът да обсъди задълбочено мотивите. "Да се вслушат в президента и в нашите аргументи и ветото да не бъде отхвърлено. Двата начина за гласуване имат различна защита”, каза тя.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова смята, че "има воля от парламентарните групи това вето да не бъде уважено и да се препотвърдят промените", гласувани преди две седмици. 

Лидерът на партия "Възраждане” Костадин Костадинов обясни, че друг е въпросът как ще бъде "изнасилен" дневният ред на парламента, за да може да бъде преодолявано това вето. "Аз мисля, че и ГЕРБ, и ДПС ще се хванат за тази възможност в останалите няколко дни, за да успеят да го прокарат, може би в рамките на тази седмица”, каза той.

Андрей Гюров от ПП обясни, че ще подкрепят ветото и това е добър знак, който дава възможност да се отвори дискусията как могат да бъдат преодолени пречките пред реализация на втория мандат.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе категорична, че левицата няма да промени позицията си и ще гласува против ветото и за Изборния кодекс, какъвто бе приет. "Запознахме се с мотивите. Не ги приемаме, не звучат сериозно. Като например, че не трябва да се дава възможност за право на избор на българските граждани как да гласуват. Правото било само за кого да гласуват. Ние сме за свободата на избора", обясни Нинова.

Александър Николов от "Български възход” уточни, че партията ще подкрепи ветото на президента. "Машинният вот работи, има много по-важни решения от Изборния кодекс”, каза Николов. 

Източник:БГНЕС

 

 

 

 

 

Водещи