Първи сме в ЕС по ръст на заплати 20.06 | 19:41

Това сочат данните на "Евростат" за първото тримесечие на годината

От Кремена Бедерева

България е първа в Европейския съюз по ръст на заплатите. Това сочат данните на "Евростат" за първото тримесечие на годината. Европейската статистика отчете, че заплатите в Евросъюза през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата са се увеличили с 2,6 процента.

Най-голям ръст има у нас - 8,1 на сто. Следват ни Унгария - с 5.8% и Румъния - 4,5 на сто.

Прави впечатление, че в проблемните и застрашени от фалит държави като Гърция, Ирландия и Португалия заплатите намаляват заради ограничителните бюджетни и данъчни мерки, които налагат правителствата, допълва бТВ. В Гърция например заплатите се свиват за една година с 6,2 процента, а в Ирландия с 2,6 на сто.

Според разбивките най-голямо увеличение на заплатите за една година са усетили работниците в сферата на услугите - 11,6 процента. Следвани от заетите в индустрията - с ръст 4,7 процента. Наетите в строителството имат най-малък ръст - 3,4 процента.

Що се отнася до нетния годишен доход на един човек след облагане с данъци, за съжаление, тук вече сме на последно място.

Според последните сравнителни данни на "Евростат" средният нетен годишен доход за целия европейски съюз е 17 700 евро. В България обаче един човек преживява със среден доход от 2 230 евро. Румънците например имат доход от 3 200 евро. С най-големи доходи могат да се похвалят хората в Люксембург, Белгия, Германия, Холандия и Франция - общо взето разликата е повече от 10 пъти.

Водещи

Най-четени