Работници от ОЦК Кърджали блокираха пътя между Кърджали и Хасково 26.03 | 09:08

Собственикът дължи 980 хил. лв. за заплати

От Филипа Тодева

Десетки работници от Оловно-цинковия комбинат, собственост на Валентин Захариев, протестират в Кърджали заради неизплатените си заплати.

Между 9:00 и 9:30 протестиращите блокираха пътя между Кърджали и Хасково, като се предвижда и утре (27 март) да има блокада - този път едночасова, съобщават от КНСБ.

Те са категорични, че искат държавата да се намеси и да реши проблема, както се случи при стачките в "Горубсо-Мадан". В противен случай, може да се очаква, че ще блокират града.

Работниците се оплакват и че вземат около 350-400 лв. чисто, а управителката – 12 хил. лв. заплата, предаде bTV.

Тези, които имат кредити, обясняват, че няма как да изплащат вноските си. Очаква се днес (26 март) министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев да се срещне с банките-кредитори, за да обсъдят въпроса. В същото време стана ясно, че комбинатът е в окаяно състояние.

За малко повече от година от Инспекцията по труда са съставили актове за над 200 нарушения. Работодателят Валентин Захариев, който доскоро беше концесионер и в Мадан, дължи на работниците над 980 хил. лв. за заплати.

И ако в Мадан, държавата имаше за ход концесията, не е ясно как ще се реши въпросът в ОЦК. Министър Делян Добрев призна, че в случая с Кърджали, няма механизъм, по който държавата да действа.

Добрев е оптимист, че и за банките е добре да се намери решение. Според него, банките биха отпуснали парите за заплатите.

По думите му, те могат да поискат смяна на мениджмънта в дружеството, който да го стабилизира.

Министърът обаче е категоричен, че държавата не може да се намесва всеки път, когато даден работодател не изплаща заплати. Той поиска НАП и разследващите органи да проверят много внимателно дейността на Валентин Захариев.

Водещи

Най-четени