Работодатели и синдикати отхвърлиха бюджета на държавното обществено осигуряване 19.10 | 13:33

Причина са неяснотите около ранното пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд

От Миглена Ивановa

Работодатели и синдикати са гласували против бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) на днешното заседание на Надзорния съвет на НОИ. Това съобщиха пред журналисти лидерът на КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев и вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предаде БТА.

Бюджетът е отхвърлен с 11 срещу 8 гласа, а за да бъде приет, е било необходимо гласовете да са петдесет процента плюс един. По думите на вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов синдикатите са гласували против заради неяснотите около ранното пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд.

Той допълни, че за да бъдат отделени пари за пенсиите на категорийните работници, трябва първо да бъде направена промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и да се разпише удължава ли се гратисния период за ранно пенсиониране на категорийните работници през НОИ след 2011 г.

Според сега действащото законодателство, от 2011 г. те трябва временно да получават пенсия от частни професионални фондове, в които им се трупат лични партиди от допълнителни осигуровки. Тази пенсия се дава докато изпълнят общите условия за пенсиониране, а в личните им партиди в момента няма достатъчно средства и пенсиите се плащат от НОИ като фондовете покриват част от сумата.

Според изказване на социалния министър Тотю Младенов от вчера, най-разумно е гратисният период да се увеличи с още една година, като през този период да се намери най-доброто решение за ранно пенсиониране на категориините работници. От синдикатите посочиха, че ако това не е разписано в КСО, бюджетът на държавното обществено осигуряване няма как да предвиди средства за пенсиите на тези хора.

Междувременно, преди заседанието на тристранката пред журналисти председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев поиска незабавно коригиране на подписаното споразумение за финансиране на здравния сектор и преразглеждане на проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи Агенция Фокус.От организацията ще внесат писмо с исканията си до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на здравеопазването Стефан Константинов. От организацията призовават за дискусия с всички участници в здравеопазването преди бюджетът на касата да бъде внесен в народното събрание.

Призив за оставката на финансовия министър Симеон Дянков пък отправи председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов. Той заяви, че проектобюджетът на НЗОК няма нищо общо с споразумението, което беше подписано с лекарите. Изненади има колкото искате и всички те са със знак минус. Парите ще отидат в министерството, а не в реалното здравеопазване, коментира Райчинов, като допълни, че бюджетът на НЗОК ще запази статуквото и няма да доведе до никакви положителни промени в здравеопазването.

Водещи

Най-четени