До часове решават как ще се разпределят парите за здравната система 19.10 | 16:06

Здравните вноски няма да се ползват от правителството и ще си останат за здраве

От Миглена Ивановa

Общо в здравната система за следващата година са предвидени 3,05 милиарда лева, а как ще се разпределят между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и ресорното министерство ще се реши до часове. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стефан Константинов, който участва в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Той съобщи, че 400 млн. лева от бюджета на касата няма да се ползват за следващата година. Сумата ще бъде преведена в бюджета на Министерството на здравеопазването, което се нуждае от около 712 млн. лева, предаде БТА.

Лекарският съюз се оттегли от споразумението, скъса документа и трансферът, който тежеше на главата на всички, вече не е нужно да се прави, каза Константинов. По думите му, споразумението между БЛС и правителството е било прибързано подписано. Константинов посочи, че разбира, че председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов си е дал сметка за това и е логично неговото действие.

Парите, които досега са събирани за здравни вноски, ще си останат и няма да бъдат национализирани, допълни министърът и уточни, че "това означава, че те няма да се ползват за следващата година, защото ще има 400 млн. лева на разположение на нуждаещите се от здраве".

Константинов каза, че догодина поетапно ще започне прехвърлянето на дейности, които са били приоритет на Министерството на здравеопазването, за финансиране от Здравната каса и това ще е стимул за хората да се осигуряват.

Водещи

Най-четени