Работодателите са непреклонни пред идеята за повече майчинство 29.04 | 10:30

Синдикати и бизнес влизат в битка за удължаване на платеното майчинство

От Ивелина Георгиева

Битката между синдикати и работодатели ще започне днес на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), където социалните партньори ще обсъдят предложението на КНСБ платеният годишен отпуск по майчинство да бъде удължен с още половин година.

Очаква се двете страни да влязат в ожесточен спор – едните за прокарване на идеята, другите за отхвърлянето ѝ. Синдикатите обаче имат лек превес пред бизнеса, защото идеята им се подкрепя от управляващите политически партии. Така правителството може да се включи в склоняването на работодателите идеята на КНСБ да бъде приета.

Идеята на синдикатите е родителите с деца до 8-годишна възраст да могат да ползват отпуск по майчинство в рамките на две години и половина, вместо досегашните две години, като допълнителните шест месеца могат да бъдат вземани на части.

"Децата до 8-годишна възраст имат най-голяма нужда от родителите си, понеже отсъстват често от детска градина и не само по болест, те имат нужда от подготовка и за училище, затова искаме да има допълнителен отпуск за родителите след двете години майчинство и този отпуск да е платен от работодателя", каза изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева в ефира на БНТ.

Работодателите обаче на няколко пъти дадоха категорична заявка, че тази идея няма да мине и няма да се прави компромис с подобно предложение. Те дори се обявиха за съкращаване на двегодишното платено майчинство с мотива, че България е единствената страна в Европейския съюз с толкова дълъг отпуск по майчинство.

"Можем да предложим да се съкрати размерът на отпуска за сметка на увеличение на плащанията", отбеляза Ивелин Желязков, директор "Тристранно сътрудничество" в Асоциация на индустриален капитал.

Родителите изразиха още опасенията си, че подобен платен отпуск може да направи младите нежелани на пазара на труда.

От КНСБ увериха, че тази промяна, ако влезе в сила, ще е възможност и в никакъв случай задължение.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев заяви, че дори самите предложители не вярват, че това може да се случи.

"Това е една димка. Отклонява вниманието от по-сериозни въпроси, които са на дневен ред на тристранния съвет днес", посочи той в ефира на TV7.

Работодателските организации са изготвили 41 важни предложения за промяна в трудовото законодателство. Те ще искат отпадане на класовете, за да се избегне дискриминационният елемент при кандидатстване за работа. Отмяна на кризисната мярка 70% от болничните да се поемат от работодателите също е заложена в списъка. Предлагат се още премахване на регламента, забраняващ уволнения при навършена пенсионна възраст на служителя.

Водещи

Най-четени