Разбиха престъпна схема за пране на пари 19.05 | 09:29

Акция "Перачите" е била реализирана на територията на София тази нощ

От Деляна Петкова

При операция "Перачите" е била разкрита организирана престъпна схема за пране на пари, съобщиха от МВР. Акцията е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура.

Разследването е установило, че групата е действала на територията на цялата страна. Тя е била част от международна организация , а целта й е да обезпечи част от процеса на "изпиране" на пари, които са преминавали през страната ни.

Финансовите средства са били придобивани от трафик на наркотици от Южна Америка за Европа, установили разследващите. Парите са идвали у нас от Антилите, Венецуела, Панама и други по сметките на членовете на разбитата група - лични и на контролирани от тях юридически лица.

След това парите са поемали към Китай, Хонконг, Испания и САЩ. Според първите данни от разследващите от началото на годината досега по тази схема са преминали над 5 млн. лева.

В операция "Перачите" са били претърсени три адреса в София. Иззети са банкови, фирмени и данъчни документи, персонални компютри и мобилни телефони, доказващи съпричастност към престъпната схема.

За срок от 24 часа са задържани Л. Р. (37 г.), З.И. (25 г.)и М.И. (37г.). На тях и на още трима мъже са повдигнати обвинения по чл. 253 от НК.

По искане на специализираната прокуратура е наложен запор на средства по банковите им сметки, както и на движимото и недвижимото им имущество на обща стойност над 2 млн лева.

Работата по случая продължава.

 

Водещи

Най-четени