Разделя се контролът от стопанисване на горите 23.02 | 13:31

Лесничеите вече няма да отговарят и за стопанисването

От Елена Коцева

Народното събрание прие окончателно новия Закон за горите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

С него за първи път се отделя контролът от стопанисването на горите.

Контролните функции ще се извършват от Изпълнителната агенция по горите. Стопанската дейност в държавните гори ще се извършва от шест държавни горски предприятия. Досегашните държавни горски стопанства и Държавните ловни стопанства остават да съществуват като техни клонове.

Законът въвежда равнопоставеност на всички собственици на гори.
Регламентират се браншовите организации и се въвеждат стимули за сертификация и повече публичност на планирането в горските територии.

Законът разписва справедлив пазарен начин на разпоредби с горските имоти държавна собственост.

iNews припомня, че 50 до 300 лева ще бъде глобяван този, който в нарушение на закона сече, товари, извозва, транспортира, придобива, съхранява, преработва или се разпорежда с дървесина и недървесни горски продукти.

Депутатитеувеличиха санкциите с промяна в текстове от Закона за горите от раздела за административни нарушения и наказания, съобщи БТА.

Същата глоба ще се налага и ако лесовъд разпореди, съгласува или допусне извършването на строителство в горските територии в нарушение на закона.

Лице, което упражнява лесовъдска практика и издаде позволително за извършване на дейност в горските територии в нарушение със закона, ще се санкционира с глоба от 1000 до 5 хиляди лв.     

Водещи

Най-четени