След пожар няма да се сменя предназначението на горски имоти* 03.02 | 13:06

Товарните автомобили и каруците не могат да се движат в горите без разрешително

От Деляна Петкова

Забранява се промяната на предназначението на поземлени имоти в горски територии за срок от 20 години след опожаряването им. Това реши парламентът с приемането на второ четене на текстове от законопроекта за горите, съобщи БТА.

Така всъщност се защитават горските местности от умишлен палеж с цел след това промяна на статута им и използването им за промишлени или други цели. 

Забраната не се прилага, когато промяната на предназначението е свързана с отбраната или сигурността на страната, изпълнението на национални или общински инвестиционни проекти.

Промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии ще се допуска за площадки за изграждане на транспортни съоръжения, промишлени предприятия, гробищни паркове, депа за отпадъци, хвостохранилища, електроцентрали, язовири, пътища и ж.п.-линии, водни канали, изграждане на стълбове за лифтове и влекове, основи на съоръжения от ветрогенераторни и фотоволтаични паркове, скиписти, решиха още депутатите.

Товарните автомобили и каруците не могат да се движат в горите без разрешително. Необходимите документи са разрешение или от държавното ловно или горско стопанство, или разрешително за лов, валидно за съответната дата и място.

За всички останали превозни средства достъпът ще се подчинява за една наредба, която се изготвя между министъра на вътрешните работи и министъра на земеделието и храните, според която ще се поставят знаци по подобие на движението по пътищата, обясни пред журналисти заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов.

Така движението по горските пътища ще бъде регламентирано, а не стихийно. За велосипеди, АТВ и други високопроходими машини се организират специални маршрути.

* Информацията е актуализирана към 16,10 часа.

Най-четени