Разкриха мащабна престъпна мрежа за рекет в ДАИ 31.03 | 19:12

Откриха в дома на шефа та ДАИ 175 000 лв., а в гардероба на тъста му - над 400 000 лв., още толкова са иззети от транспортни шефове в страната

От iNews.bg

Прокуратурата е събрала доказателства за повдигане на обвинения на 9 от 18-те задържани при специализираната полицейска операция в структурите на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ), която вече се нарича Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА). На директора на ИААА Цветелин Цветанов ще му бъде повдигнато обвинение като на ръководител на организирана престъпна група, съобщи БГНЕС.

Междувременно в арестувания шеф на Агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов са намерени 175 000 лв., съобщиха от спецпрокуратурата. В цялата група са открити около 400 000 лв. Оказало се обаче, че извън тези суми тъстът на директора е скрил в гардероб в Долни Дъбник още над 400 000 лв.

Цветелин Цветанов е на поста едва от началото на 2015 г. Премиерът Бойко Борисов коментира членството му в ГЕРБ като доказателство, че партията му няма да прикрива престъпления, дори и сред редиците на своите.

Заедно с него са задържани и шефовете на областните дирекци в Плевен и Габрово - Емил Иванов и Венцислав Генов. В ареста са и Тихомир Вълчев и Пламен Ангелов - бивши служители, през които са минавали всички далавери. Те са приближени на Цветелин Цветанов.

Задържани са и Цветелина Димчева и Соня Христова, началнички на отдели в Изпълнителната агенция "Автомобилна Администрация", както и Иван Иванов - инспектор от Видин. В ареста е и един собственик на автомобилна школа във Видин. 

Както вече беше съобщено, вчера арестуваха шефа на Агенция "Автомобилна администрация", бившата ДАИ, Цветелин Цветанов при спецакция на ДАНС, ГДБОП и специализираната прокуратура. Акцията е проведена в 12 градове в страната. Сред тях са София, Видин, Габрово, Монтана, Плевен, Враца, Ловеч, Хасково.

Разследват се сигнали за изнудване на превозвачески фирми, вземане на подкупи за издаване на превозвачески лицензи, фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви шофьорски книжки. Освен Цветелин Цветанов бяха арестувани и трима служители във Враца, трима във Видин и осем души в София.

По време на акцията са иззети кашони с документи и огромните суми пари.

Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова обясни, че разследването се провежда от около 5-6 месеца. Групата е действала от началото на 2015 г. до момента. В периода, в който са работили по този случай - около 6 месеца, са постъпвали сигнали от различни източници.

Цялата информация – анализирана и проверявана на първоначален етап, е обобщена и е изпратена до прокуратурата, каза Димитър Влахов, директор на Дирекция "Противодействие на корупцията” в ДАНС. 

Извършени са над 60 претърсвания и изземвания, разпитани са множество свидетели на територията на 12 града в страната. Иззети са множество доказателства, включително бланки - предварително попълнени на участниците във вчерашния изпит.

Групата е действала в няколко насоки – т. нар. "такса спокойствие", манипулиране на изпити за шофьори и разрешения за превозване на опасни товари.

"Тези разрешения са най-скъпо платените от това, което сме придобили като информация и доказателства по делото – тяхната стойност е била около 3000 лв.", каза Попова. Събрани са и пари на ръка от шофьори, спирани при рутинни проверки, както и пари от проверки на дейността на транспортни фирми, като е оказвано влияние дори и при спиране на определени автомобили да не бъдат проверявани.

Манипулирани били изпити за нови шофьори, за категории и ADR - разрешения на опасни товари. Те били най-скъпо платени. За всяко са се плащали по 3000 лв. Иначе подкупите са били в рамките между 1000 и 2000 лв. 

По време на изпити тези, които са си платили, са предавали написани "драсканици", а после работите им били подменяни с правилните. На изпит вчера платените кандидати за шофьори са били над 20. 

На такива изпити са се явявали и чужденци, които не знаят български език, но са получили уверение за взет изпит. 

Групата вземала пари и за назначаване на служители в агенцията. Вземали са и подкупи от спрени водачи, при проверка на дейността на транспортни фирми, а на определени превозни средства не са били правени проверки. 

Понякога парите били пращани чрез спедиторски фирми, адресирани до няколко лица. Според прокуратурата те стигали лично до директора на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов лично. 

На изпит, проведен вчера, са разкрити предварително попълнени бланки, дадени на курсисти, съобщиха от спецпрокуратурата.

Водещи

Най-четени