Разпети петък е, най-тъжният ден за християните 14.04 | 10:08

Днес в църквите не се отслужва литургия, вярващите скърбят и оплакват Спасителя

От iNews.bg

Днес е петият ден от Страстната седмица – Разпети петък. Това е най-тежкият ден за Божия син Исус Христос, на който той е разпнат на кръста и най-тъжният за християните. В църквите не се отслужва литургия.

Извършва се само служба, която символизира опелото Христово. В храма се изнася Светата Плащаница, чието носене напомня за носенето на Христовото тяло към Гроба. При изнасянето на Плащаницата се спазва и специален ритуал. Певецът застава пред северната врата на Св. Олтар и започва бавно да пее първата стихира, а след него върви свещеникът и други църковнослужители, които носят Св. Плащаница, обикалят три пъти около разпятието и приготвената маса (кувуклия) и слагат плащаницата на масата, припомня БГНЕС.

Според представите на мнозина минаването под масата се прави за здраве, късмет и опрощаване на греховете. Църквата обаче счита тези тълкувания за неправилни. Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението, а след това целуват последователно Христовото Тяло извезано на Плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. Навеждат се и преминават под издигнатото място, като по този начин изразяват своето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението, което им дари Спасителят. После отново се покланят пред издигнатия голям Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуват.

Свещеникът в църквата им дава цвете за благословение и духовна утеха - символ на надеждата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Цветето се отнася в дома и се поставя над иконите, за да напомня, че се очаква Великден. В този смисъл минаването под масата не от суетна вяра за здраве, късмет и прощаване на греховете, а водени от чиста и силна вяра и поклонението пред Христовия гроб.

Водещи

Най-четени