Разсекретяват документите за Кербала 17.01 | 11:41

Ще бъдат разсекретени две министерски заповеди и доклада за инцидента

От Мая Александрова

Разсекретяват документите, с които са били изяснени обстоятелствата около нападението над българската база "Индия" в Кербала, Ирак. Това става възможно в резултат на работата на комисията, създадена със заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов, предаде БТА.

Комисията, която трябваше да направи преглед и да изготви предложение за премахване на нивото на класификация на документи и материали, свързани с участието на първия ни контингент в Ирак, е представила пред министъра протокол за извършената работа.

Ще бъдат разсекретени две министерски заповеди от 2003 г. и изготвеният от създадената тогава комисия доклад за изясняване на инцидента.

Докладът съдържа информация за анализа на планирането, организацията и контрола на подготовката за участие на контингента в операцията на многонационалните сили в Ирак.

Констатирани са състоянието на подготовката, развръщането на място, изпълнението на задачите в зоната за отговорност. Направена е и оценка на събитията, непосредствено преди, по време и
след инцидента.

Достъпът до съдържанието на доклада ще се осъществява по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Нападението над българската база в Кербала извършеното на 27 декември 2003 г. Тогава, при атентат атентата с кола-бомба, бяха убити петима български военнослужещи и десетки други бяха ранени.

При отбелязване десетгодишнината на трагичния инцидент министърът на отбраната Ангел Найденов коментира, че ще направи всичко възможно максимален обем от информацията да стане публично достъпна и обществено достояние. Тогава той коментира, че близките на загиналите имат правото да знаят всички обстоятелства, засягащи инцидента.

Водещи

Най-четени