Разследват Иво Прокопиев и в Германия 09.09 | 10:01

Службата за финансови регулации (ВаFin) подхваща хаоса около "Каолин"

От iNews.bg

Сделката по продажбата на мажоритарния дял в "Каолин" от Иво Прокопиев е на път да завърши с пълен провал.

След като разследване на ТВ7 показа как офшорни компании са използвани от Прокопиев и президента Росен Плевнелиев за отклоняване на милиони към Кипър, сега Комисията по финансов надзор (КФН) проучва схема, при която са ощетени миноритарни акционери в добивното дружество. 

Заради далаверата новите германски собственици не могат да отпишат компанията от борсата, а КФН e изискала допълнителна документация, информира в. "Репортер".

Освен българската комисия в разследването участва и германската служба за финансови регулации (ВаFin), от която КФН е поискала съдействие.

Сделката става на 31 май през Българската фондова борса, като контролираната от Иво Прокопиев "Алфа финанс холдинг" продава 67,8% от "Каолин” на германската компания Quarzwerke на цена от 4,156 лв. за акция. На същата дата дела си в добивната компания продава още едно дружество – "Солар Венчърс" ЕООД, която към тази дата притежава 5,32% от "Каолин” и е собственост на "Каолин”.

На практика това означава, че като еднолична собственост на "Каолин” всички активи на дъщерното дружество принадлежат на всички акционери в публичната компания, а не само на мажоритарния собственик Прокопиев.

В действителност обаче се случва нещо съвсем различно

Веднага след като придобиват "Каолин", на 4 юни новите собственици от Quarzwerke продават 100% от капитала на "Солар Венчърс". Купувач е Прокопиев чрез "Алфа Финанс холдинг", става ясно от съобщение, публикувано на x3news.com. Цената на сделката не e обявена, но според източници от финансовите среди става дума за около 13 млн. лв. 

Така Прокопиев реално връща обратно на новите собственици кеша от продажбата на акциите от "Каолин" на "Солар Венчърс". Парите наистина са отново в "Каолин", но той е вече 95% собственост на германците, защото малките акционери също продадоха акциите си в голямата пукотевица. 

Сега Quarzwerke, като мажоритар, може да реши тези 13 млн. лв. да се дават като дивидент. Каквото и да стане, тези акции излизат буквално без пари на Quarzwerke. Но всъщност големият проблем е, че те не са нито на Прокопиев, нито на Quarzwerke, а на всички акционери в "Каолин”. 

Сделката между Прокопиев и германците вече е попаднала в полезрението на регулаторните институции. За да се осъществи продажбата без разрешението на ОСА, управата в "Каолин", включваща близки до Прокопиев, заобикаля закона, като понижава оценката на "Солар Венчърс". По този начин инвестицията на "Каолин" в дружеството вече заема по-малко от 10% от активите на добивната компания. С това се дава зелена светлина на операция "пладнешки грабеж". 

Търгът

Като публична компания "Каолин" е длъжна да обяви цената, на която е продала "Солар Венчърс", но не го прави. Новите собственици от Quarzwerke пък почти мигновено поискаха да отправят търгово предложение към останалите акционери от компанията, което трябва да бъде одобрено от КФН. 

Но как надзорът да одобри нещо при положение, че не знае никакви показатели за такава ключова сделка като продажбата на цяло, и то водещо дъщерно предприятие - "Солар Венчърс"? Също така договорът за покупко-продажбата на мажоритарния пакет в "Каолин" изобщо не е предоставен в КФН.

Затова и одобрението на проспекта още се бави, търговото предложение не е тръгнало, а новите собственици нервничат.

Ролята на изненадания и онеправдан чуждестранен инвеститор обаче едва ли е точната за Quarzwerke. Купувачът със сигурност е знаел от кого и какви акции придобива. 

Единствената цел за германците обаче е била да вземат максимален брой акции накуп, за да имат тежест в търговото предложение и ако може, да достигнат 95%. При такъв дял дори да не се приеме търговото предложение от малките акционери, компанията може да се делистне от борсата, а акциите на малките собственици да се придобият "служебно". Затова и Quarzwerke не са се притеснили особено от това, че влизат в сделка, която директно удря миноритарните акционери. 

Цената

Врътката с малкия пакет акции обяснява и учудващо високата цена за мажоритарния пакет, която германците платиха на Прокопиев. Явно делът на "Солар Венчърс" е бил договорен в пакета още при постигането на предварителното споразумение за продажба. Така и присъдата над малките акционери е била произнесена. 

Разиграната схема между Прокопиев и германците има и още един ефект. Българският олигарх успява да отклони тези 11 млн. лв. от потенциални претенции на кредиторите си в затъналата в дългове "Алфа финанс холдинг". Благодарение на сделката средствата се озовават в съвсем отделно дружество.

Заради отказа за предоставяне на информация по сделката от "Каолин" и при новите собственици, от КФН са отправили искане към германския регулатор да изиска от Quarzwerke подобна информация. 

Инвеститорите

Единствената роля на "Солар Венчърс" до този момент е на дружество за преточване на "Каолин”.

А ако си мислите, че КФН "просто се заяжда" с Прокопиев и затова иска информация за сделката по продажбата на "Солар Венчърс", дълбоко грешите. Това е второ потулване на чувствителна, при това ключова информация за "Каолин" в рамките на няколко месеца.

Капиталът на "Солар Венчърс" е 40 млн. лв. и до 30 септември 2012 г. се води в отчета на "Каолин" с балансова стойност от същите 40 млн. лв. От 31 декември 2012 г. стойността му е понижена до 13,72 млн. лв. Как и защо се случва това обаче от мажоритарния по това време собственик "Алфа финанс холдинг" така и не обясняват. Отказват да го направят и до днес. Единствената бележка в консолидирания доклад на "Каолин" за първите три месеца на 2013 г. казва, че причината е "преценка, че инвестицията се оценява над реалната ѝ стойност".

И президентът влиза в схемата

Разкритието за новата схема идва броени седмици след разследването на ТВ7, което показа как офшорки, свързващи бизнес интересите на Прокопиев и президента Росен Плевнелиев, успяха да отклонят 7 млн. лв. към Кипър. Това е ставало през поредица от прехвърляния на акции в "Каолин" между фондовете на "Доверие", "Алфа финанс холдинг" и офшорките Wyclef holding limited и Stallberg investments limited. 

В края на блиц търговията кипърските дружества си гарантирали доходност от милиони левове, а срещу актива от продадените акции кредиторите на Прокопиев и "Алфа финанс" останали с чаша студена вода.

Wyclef holding limited и Stallberg investments limited са имали подозрително близка и единна бизнес политика с Росен Плевнелиев през неговия предприемачески период. Плевнелиев е бил съсобственик с двете офшорки в строителя на "Резиденшъл парк София" – "Бългериън резиденшъл пропъртис". 

Реакцията на КФН

Освен че потъпква миноритарните акционери, схемата между "Каолин" и "Солар Венчърс" е в тотален разрез със закона. Според разпоредбите на Търговския закон дъщерното дружество може да изкупи акции на своя собственик, но до една година трябва да ги прехвърли на трето лице. "Каолин” е в тотално нарушение на тази норма.

За подобно поведение Комисията за финансов надзор вече наложи принудителна административна мярка на друга компания.

Тъй като вече има прецедент, редно би било комисията да се намеси и да поиска обезсилване на акциите и от "Каолин".

Прокопиев отново излиза сух от поредната си "схема", нарушаваща закона. За новите собственици пък остава задачата да се опитат да изчистят имиджа на "Каолин" като една от най-задкулисно управляваните публични компании. 

Водещи

Най-четени