Разследват Марио Любенов - Заека и за документно престъпление 02.02 | 11:18

Той бе заподозрян и задържан за убийството на Мирослава от Перник

От Кремена Бедерева

Заподозреният, като пряк извършител на убийството на Мирослава Николова, Марио Любенов се разследва и за документно престъпление. Това съобщи за БТА районният прокурор на Перник Бисер Ковачки.

Любенов е обвинен в изготвяне и ползване на фиктивен договор, дал възможност на съпругата му да получава по-висока сума от полагащата й се за майчинство. Разследването е започнало преди две седмици по сигнал.

На Любенов е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". Ако мярката бъде обжалвана, делото ще продължи на 7 февруари в Окръжен съд - Перник.

iNews припомня, че Софийският апелативен съд (САС) реши да остави в ареста Марио Любенов - Заека. Любенов бе обвинен за участие в отвличането и убийството на Мирослава Николова от Перник. Обвиняемият ще бъде изследван от психолози.

Марио Любенов остава единственият обвиняем за смъртта на Мирослава, няма трето замесено лице, твърдят от прокуратурата.

Двама служители на "Главна дирекция за борба с организираната престъпност" (ГДБОП) ще бъдат наказани заради случая с отвличането на Мирослава Николова от Перник, каза пък министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той посочи, че едното наказание е "порицание", а другото "писмено предупреждение".

Министър Цветанов добави, че дисциплинарната проверка спрямо ръководителя на териториалното звено на ГДБОП в Перник е удължена.

Мирослава Николова от Перник беше намерена мъртва в нощта на 12 януари в околностите на града.

Мирослава изчезна на 7 ноември 2011 г. Към 20 часа тя не се прибрала вкъщи след редовната си тренировка по таекуон-до в залата, която е близо до дома ѝ до стадион "Миньор”. 

Първоначално в медиите тръгнаха слухове за огромен откуп, поискан от близките ѝ. Това стана ден по-късно след изчезването ѝ - на 8 ноември 2011 г.

В следващите дни близките ѝ твърдяха, че е отвлечена, а полицията - че е избягала от къщи, където е имала семейни проблеми. Семейството обясни, че Мирослава не си е взела личните документи, нито телефона, когато е изчезнала от дома си.

Майката на момичето Емилия го издирваше самостоятелно в продължение на дни, като отхвърли версиите на полицията. Изчезването на Мирослава беше свързано с много слухове.

Около Нова година шефът на ГДБОП пусна в публичното пространство версията, че е възможно Мирослава да е напуснала страната. Момичето се издирваше и чрез Интерпол.

 

Водещи

Най-четени