Реакциите на политиците след приемането на Бюджет 2023 г. 28.07 | 12:30

"Това е бюджет, който дава път на България към еврозоната", смята Кирил Петков

От iNews.bg

Бюджетът е в първоначално зададените параметри - с 3% дефицит, със сериозна капиталова програма, с едно преразпределение на част от капиталовите разходи към допълнително заплащане, което парламентът гласува, в размер на около 300 000 000 лева. Така министърът на финансите Асен Василев коментира пред журналисти в Народното събрание приетия тази сутрин на второ четене държавен бюджет за тази година, след заседание, започнало вчера и продължило над 20 часа.

По думите му в голямата си част фискалните мерки са запазени така, че да се съберат приходите. Гласуването на план-сметката на държавата започна с приемането на редица промени в данъчните закони, по които имаше сериозни и продължителни дебати.

Попитан дали може да има някаква промяна, предвид факта, че БНБ ревизира прогнозата си за растеж на икономиката на 1%, а бюджетът е изготвен при 1.8%, той отговори, че продължава да вярва, че икономиката ще расте по-бързо от 1% тази година. Василев добави, че така или иначе данните за второто тримесечие ще станат ясни в средата на август. Има известни буфери в бюджета, които могат да оберат разлика, обясни финансовият министър.

Фирмите да се отчитат пред НАП на всеки три месеца

Това е бюджет, който дава път на България към еврозоната. Това написа съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков след приемането на Държавния бюджет за 2023 г.

"Благодаря на целия отбор, с който бяхме заедно до 6 часа сутринта в парламента, рамо до рамо, за да приемем бюджет с 3% дефицит, адекватна социална програма и с мерки, изсветляващи икономиката", написа Петков и публикува снимка от пленарната зала.

С предложение на ГЕРБ-СДС средствата в сектор "Образование" ще бъдат увеличени с 580 млн. лева. С 15% се увеличават заплатите на служителите в Националния осигурителен институт (НОИ), написа в профила си във Facebook председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, след като рано тази сутрин парламентът прие окончателно държавния бюджет за настоящата година.

"Увеличават се средствата за вероизповеданията в страната. Възнагражденията на военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната се увеличават. Заплатите на служителите на МВР ще бъдат повишени. За целта парламентът гласува в Бюджет 2023 допълнително 150 млн. лв.", добави Атанасова. Тя посочи, че от 1 юли с 20% се увеличават заплатите на служителите в Центровете за спешна медицинска помощ и в Регионалните здравни инспекции.

Атанасова написа, че парламентът е отпуснал 11 млн. лв. повече за възнагражденията на служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана". Увеличение на заплатите от 1 август ще получат служителите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), на Изпълнителната агенция по горите, Селскостопанската академия и други, добави Атанасова.

Заседанието на Народното събрание продължи над 20 часа. Около 5:40 тази сутрин депутатите гласуваха на второ четене бюджета. Министърът на финансите Асен Василев благодари за свършената работа.

Водещи

Най-четени