Резултатите от борбата с битовата престъпност вече са налице 10.02 | 15:21

Полицията прилага комплексен подход, който е заимстван от чуждия опит

От Мая Александрова

Над сто килограма нарязан тютюн, предназначен за контрабандна продажба, са намерени в село Марчево, Монтанско. Това съобщи на брифинг в Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

Според него първият резултат от акцията на жандармерията за противодействие на битовата престъпност вече е налице.

"Изпращането на жандармерията на конкретни места, където според интерактивната карта има рискови заплахи, свързани с битовата престъпност, е един от комплекса от мерки, които са планирани и в момента се осъществяват", каза главният секретар.

Проведени са срещи с частните охранителни фирми, с асоциацията на застрахователните компании и сдружението на общините. Ще се изготвят съвместни планове с общините, създадени са и работни групи с организациите, за промени в нормативната уредба и регламентиране на конкретните възможности за взаимодействие.

Лазаров отбеляза, че полицията прилага комплексен подход, който е заимстван от чуждия опит. "Министерството на вътрешните работи поема отговорност относно функционални задължения, защото в миналото се обясняваше друго, че това е следствие от кризата, от демографския срив и някакви други причини", каза Лазаров.

По думите му полицията се надява с всички усилия, които полага, да постигне конкретни резултати. Лазаров допълни, че се работи и по местата, където се продават крадени вещи, работи се за профилактика на криминалния контингент, активира се работата със секретните сътрудници и с вътрешно преразпределение на силите и ресурсите. Главният секретар на МВР отбеляза също, че засиленото полицейско присъствие не е акция, която да касае откриване или намиране на някакви процесуално-следствени действия.

"Тази сутрин чух твърдения, че това имало връзка с вота на недоверие и дебатите, в крайна сметка всички тези срещи са проведени предварително", добави Светлозар Лазаров.

Той посочи, че битовата престъпност е намаляла с 1,5%.

"В последните 4 години има една възходяща, устойчива тенденция на повишаване на битова престъпност, това е факт, който се вижда от доклада на прокуратурата по разследването. В доклада много ясно е описана неспособността на МВР да се справи с този проблем. Тази акция ще продължи докато е необходимо", каза още главният секретар.

"Както полицаите стоят на границата докато трябва, въпреки че ни маскарят в Брюксел български политици, че не допускаме нелегални емигранти в държавата", добави Лазаров.

Той посочи, че това е национална сигурност и един от най-добрите резултати на МВР в последните 20 години.

"Много малка част от този поток касае бежанският проблем. Това са нелегални емигранти, с които имаме проблем с комуникацията, с идентификацията. Дефицитът на сили и ресурс във вътрешността на страната реално се покрива от всички останали колеги. По-добрите резултати в борбата с битовата престъпност са в момент, когато голяма част от служителите на МВР са ангажирани с недопускането на нелегални емигранти в страната и с протестите. Това ще е съществен резултат в полза на обществото", заключи Светлозар Лазаров, цитиран от агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени