Рейтингът на президента Росен Плевнелиев пада 21.04 | 13:05

Вторият мандат на правителството на Бойко Борисов печели по-голямо одобрение от първия

От iNews.bg

Рейтингът на президента Росен Плевнелиев е паднал с 3% за месец. Това става ясно от данните на изследване на "Екзакта". Спадът на одобрението към работата на президента се дължи главно на оценките на жителите на градовете-областни центрове, на най-младите, както и на най-възрастните избиратели. Негативните оценки за държавния глава идват главно от избирателите на БСП, на "Атака" и на ПФ.

Негативните оценки за работата на настоящото правителство продължават да бъдат повече от позитивните, като те са съответно 54% към 32%.

проучването обаче показва по-добри оценки за сегашния мандат на правителството на Бойко Борисов в сравнение с предходния.

"Този резултат се дължи най-вече на мнението, че Борисов през този мандат е по-толерантен и диалогичен, че е по-опитен, медийно по-обран и сдържан. Добре се възприема отварянето на ГЕРБ към повече коалиционни партньори. Общественото мнение реагира позитивно и на преоценката на управленските приоритети от първия мандат. Подчертано добре се приемат усилията в сферите на социалната политика, здравеопазването и борбата с корупцията", казват от "Екзакта".

36% от българите са на мнение, че през първите месеци на втория си мандат Бойко Борисов управлява страната по-добре в сравнение с първия му мандат като премиер. Според 21% сега Борисов управлява по-зле отколкото през първия си мандат на този пост. 43% от всички интервюирани посочват, че не могат да преценят кое е по-доброто управление на премиера Борисов.

Най-одобряваните министри са Лиляна Павлова, Петър Москов и Ивайло Калфин. Нови 6% към рейтинга си добави министърът на културата Вежди Рашидов - главно заради изложбата в Лувъра.

Данните от изследването показват известна промяна в оценките на хората за работата на лидерите на парламентарни групи спрямо месец март. За последния месец най-много позитиви заработва Валери Симеонов, който е одобряван от 25% (с 5% повече в сравнение с март). За позитивните тенденции в ПФ свидетелства и ръста от 4% в одобрението към Красимир Каракачанов, който в момента е одобряван от 27% от българите. На второ място сред лидерите на ПГ, с равни позиции остават Цветан Цветанов и Радан Кънев с одобрение от по 21%. Няма промяна и в дела на одобрението за работата на лидера на БСП Михаил Миков – 16%. Волен Сидеров е удвоил позитивните оценки за себе си през последния месец и сега го одобряват 12%.

Данните показват, че ако днес се провеждаха предсрочни парламентарни избори, съставът на Народното събрание нямаше да се различава особено от този на сегашното му 43-то издание. Единствената разлика е, че проектът "България без цензура" нямаше да намери места на депутатските банки.

ГЕРБ остава лидер сред политическите формации с 25,1% от вота. БСП са на втора позиция с 12,2%. За ДПС биха гласували 7,5%, за Реформаторския блок 5,5%, за "Патриотичния фронт" 5%. На последните две места са "Атака" с 3% и АБВ с 2,5%.

Бъдеща партия на депутата Велизар Енчев, избран от листите на "Патриотичния фронт", но по-късно напуснал парламентарната група, ще "краде" гласове най-вече от "Атака", БСП и АБВ, показа изследването. Без изненада избирателите на "патриотите" не проявяват почти никакви симпатии към него. През април той е одобряван от около 15% от българите.

Работата на Народното събрание също събира повече позитиви. Ръстът идва предимно от политически активните българи на възраст между 40 и 60 години. Според изследване на "Алфа Рисърч", публикувано ден по-рано, обществената подкрепа за парламента и прокуратурата остава най-ниска.

Кметът на София Йорданка Фандъкова събира 64% обществено одобрение, показват още данните на "Екзакта". Положителен отзвук има пускането на новите линии на метрото.

Водещи

Най-четени