Река Огоста излезе от коритото си и наводни 2 къщи 25.04 | 18:22

Два язовира преливат

От Цанка Донкова

"Със 70 - 80 см се е покачило нивото на река Огоста през тази нощ, в село Говежда, община Георги Дамяново, има отнесена улица, а в село Дълги Дел – наводнени къщи", посочи Дилян Димитров, кмет на общината. Отнесена е асфалтовата настилка на улица в село Говежда, намираща се до реката. Наводнени са 5 къщи в село Дълги Дел и 6 къщи в село Говежда. Къщите се намират в близост до реката, но няма опасност за хората. От пожарната служба изпомпват водата от приземни етажи и мазета в двете села.

"Проблеми с чистота на питейната вода е имало в две населени места в област Монтана – Гаврил Геново и Горно Церовене", заяви д-р Даниела Караилиева, директор на Регионална здравна инспекция в Монтана. Изследванията на ВиК, проведени вчера (24 април) в тези две населени места показват вече съответствие с изискванията.

"Няма отклонения по показател мътност, но заради продължаващите дъждове ще продължим с взимането на проби”, уточни д-р Караилиева. Тя посочи, че ако дъждът не е силен и вали по-слабо, няма да се стигне до ново замърсяване на питейните водоизточници.

"Остава предупреждението обаче водата все пак в тези две населени места да се ползва за битови цели, а за пиене да се ползва минерална вода”, категорична е д-р Караилиева.

От три дни пък язовир "Смирненски” в община Брусарци е със запълнен обем. Това заяви Павел Димитров, заместник-кмет на общината, на чиято територия се намира съоръжението, съобщава агенция "Фокус".

Язовирът е собственост на "Напоителни системи” – Монтана. Той прелива през преливника, въпреки че е отпуснато и контролирано отточване на водата. Речните корита надолу след язовира са проводими и преминава количеството вода, което излиза от преливника.

"И през Брусарци е наводнено по поречието на реката, но няма места, които да са затлачени или места, които да се образуват препятствия за нормалното оттичане на водата”, обясни заместник-кметът. Той посочи, че няма опасност от скъсване на стената на язовира.

Край река Нечинска в село Смирненски има наводнени къщи от високи подпочвени води вследствие на обилни валежи. Другият язовир, който прелива, е в село Киселево, който е общинска собственост. Той също е с препълнен обем и прелива през преливника и водата се оттича по Киселевска бара. Там има залети зеленчукови градини, но няма залети къщи и дворове на хора.

По-рано пък стана ясно, че 4-членно семейство е загинало, след като автомобил е бил отнесен от порой край Винево. Семейството от Кърджали е преминало през наклонен от водата мост, преди съоръжението да бъде обозначено с ограничителни ленти, където след това цяла нощ е дежурил полицейски патрул. До момента са намерени телата на две жени.

Водещи

Най-четени