Реките се препълниха! Гълъбово бедства 05.12 | 16:09

Зорко следят река Тунджа, нивото е на няколко сантиметра от критичния минимум

От iNews.bg

Обявено е бедствено положение в община Гълъбово. Това съобщи пред журналисти областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов, цитиран от БТА.

В Източномаришката община има скъсана дига на р. Сазлия, която е заляла подстанция и е наводнила десетки къщи в града. Критична е ситуацията с друга подстанция на ЕСО, която захранва с ток Старозагорска и Пловдивска област, както и четирите електроцентрали в региона.

На мястото са експерти, която трябва да вземат решение за възстановяване на работата й. Град Гълъбово е на режим на тока на два часа, а 6 села в общината са без ток. В община Чирпан в 7 села водата не е годна за пиене и за населението е осигурена вода от водоноски. Ситуацията в община Раднево е овладяна.

Критична е ситуацията с яз. "Копринка". До час се очаква да бъде обявено бедствено положение в цялата Старозагорска област.

Проверка на водоемите в Сливен показа, че преливат язовирите край село Злати Войвода.

Четирите каскадни язовира са наводнили само ниви и няма опасност за населението.

Общинският кризисен щаб продължава да работи в синхрон с кметове, полиция, РЗИ И РД "Пожарна безопасност и защита на населението”.

Само няколко сантиметра остават до критичния праг на река Тунджа край Елхово.

Нивото на реката там вече е 390 см, при критични 4 метра. Около 100 семейства ще бъдат евакуирани, ако реката продължи да покачва нивото си.

В Ямбол река Тунджа е повишила нивото си от сутринта със седем сантиметра и вече е 473 см, при критични 6 метра. В община Стралджа вече бяха евакуирани семейства и тази нощ ще останат във физкултурния салон на местното училище. За залети дворни места и мазета сигнализират и жители и от община Тунджа, допълва агенция "Фокус".

В община Дългопол е преляла река Камчия, водата е достигнала само земеделски имоти.

Днес нивото на реката е спаднало с 25 см. Към момента ситуацията в региона е нормална и няма опасност за населението.

Водещи

Най-четени