Референдумът мина - резултатите до 3 дни 27.01 | 22:37

От МВР съобщават, че изборният ден е протекъл спокойно. Няма регистрирани груби нарушения на обществения ред и констатирани случаи на нарушаване на законите

От Филипа Тодева

Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова съобщи, че окончателните резултати от националното допитване ще бъдат обявени от комисията в рамките на три дни, предаде агенция "Фокус".

Всички избирателни секции за националния референдум са приключили работа към 20:00 часа.

При обработени 36.247 на сто протоколи на СИК в РИК от гласуването в националния референдум с "Да" са гласували 309 104 души или 58,413 на сто а с "Не" - 213 903 или 40,423 на сто.

Недействителни са 6078 гласа или 1,164 на сто. Това е информация, публикувана на страницата на Централната избирателна комисия.

От МВР пък съобщават, че изборният ден е протекъл спокойно.

Няма регистрирани груби нарушения на обществения ред и констатирани случаи на нарушаване на Изборния кодекс, Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, Закона за събранията, митингите и манифестациите.

За подаване на невярна и заблуждаваща информация на тел. 112, от служители на ОДМВР-Хасково е съставен акт за установено административно нарушение по смисъла на Закона за Национална система за спешни повиквания с единен европейски номер.

Констатирани са два случая за нарушаване на конституционни права на гражданите във връзка произвеждането на референдума на територията на СДВР и ОДМВР-Русе. Работата по изясняването на случаите продължава.

Няма съставени актове за установени административни нарушения по реда на Закона за административните нарушения и наказания и Изборния кодекс.

Няма издадени наказателни постановления, както и образувани досъдебни производства за престъпления по чл. 167 до чл. 169г от НК или други престъпления, свързани с произвеждането на референдума.

Към 20:30 часа са съставени 127 протокола за полицейско предупреждение по чл. 56 от ЗМВР.

Няма регистрирани инциденти със служители на МВР и случаи на възпрепятстване изпълнението на служебните им задължения във връзка с произвеждането на националния референдум.

От ОДМВР на секционни избирателни комисии (СИК) е оказано съдействие при четири случая на територията на с. Левуново, обл. Благоевград, с. Долна диканя, обл. Перник, с. Розино, обл. Пловдив и гр. Котел, обл. Сливен.

На задържания 54-годишен мъж, запалил бюлетина в 49 СОУ в гр. София, е образувана преписка по Указа за борба с дребното хулиганство.

Към 18:00 часа днес са издадени 45 удостоверения за изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти и паспорти на български граждани. За периода 21-27.01.2013 г. общият брой на издадените удостоверения е 244.

От 15:00 до 20:30 часа на спешен телефон 112 са регистрирани 46 сигнала, свързани с произвеждането на референдума. Пет сигнала са насочени към ГДНП и един за проверка към Столична община.

Останалите сигнали са консултации във връзка с произвеждането на референдума.

Най-четени