Решават съдбата на шефа на здравната каса 04.07 | 07:40

Депутатите ще обсъдят прекратяването на мандата на Пламен Цеков. Той бе категоричен, че сам няма да напусне поста

От Десислава Маданска

Прекратяването на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков ще бъде обсъдено на заседанието на парламента в четвъртък. Вносител на предложението са зам.-председателят на парламента Мая Манолова от Коалиция за България и група народни представители. 

Като мотив се посочва текст от Закона за здравното осигуряване, в който е посочено, че мандатът на шефа на касата може да бъде прекратен заради допуснати системни нарушения.

Оставката на Цеков бе поискана от всички съсловни организации и от здравния министър Таня Андреева. Той обаче заяви, че няма да напусне поста, тъй като отношението към него било тенденциозно.

Предстои депутатите да обсъдят на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ДАНС. Едното предложение за промени е на Сергей Станишев от Коалиция за България и група народни представители, а второто – на Цветан Цветанов от ГЕРБ и група народни представители.

В програмата е включено и обсъждане на първо гласуване на законопроект за допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, както и законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образование.   

Най-четени