Решението за "синята зона" да не стане бозаво? 13.09 | 10:08

Протести срещу новите правила ще има отново днес. А на заседание на СОС ще се обсъждат предложенията

От Елена Коцева

Вече месец столичани, и особено тези, които живеят в централната част на града, се вълнуват от въведените нови правила за паркиране. И за пореден път днес ще излязат на протест с всичките си аргументи и закани.

От своя страна Столичният общински съвет предстои да реши окончателно правилата за паркирането на автомобили, след като даде поредната отсрочка. Този път само за живущите в центъра.

Затова и ви попитахме какво е отношението ви към проблема – съгласни ли сте да плащате повече на час за паркиране в центъра на столицата и подкрепяте ли протестите?

Всъщност в анкетата на iNews, попълнена от 8729 наши читатели, най-малко са гласувалите против протестите по принцип, възмутени от шума, който вдига недоволното гражданско общество - 4,3%.

Близо 14% от гласувалите не се интересуват от проблема, тъй като не ги засяга пряко ("синя зона" и платено паркиране има и в други градове на страната, поетапно въведена след София). Останалите гласове в анкетата се разпределят в две големи групи – против новите правила и в защита действията на общината срещу хаоса и трафика в центъра на столицата.

20% от гласувалите им е писнало от паркирани по тротоарите коли и смятат, че мерките на общинарите са правилни. Още 7,2% смятат, че след пускането на метрото живеещите в центъра могат да използват по-малко автомобили, тъй като има достатъчно удобен транспорт.

Другата група гласували в анкетата, която е и най-голямата, подкрепят протестите срещу новата наредба за паркиране и смятат повишаването на цените за недопустимо в кризата и скъпотията от последните години – 12,2%.

Още 42,5% смятат, че не е редно живеещите в центъра да заплащат повече заради този факт.

Така, ако се тегли чертата на мненията и се съберат процентите, може да се открои, че против повишените цени и новите регламенти са точно два пъти повече от тези, които смятат, че с новата наредба в центъра на София хаоса ще се подреди и тротоарите ще станат достъпни и за пешеходците.

Всъщност идеята за нова концепция по райониране на града на "синя", "зелена" и "жълта" зона се лансира още от края на 2009 година, като още в началото беше обявено и покачването на цените. И само няколко месеца по-късно самата община се отказа от намеренията си и от новите си тарифи – след съдебно решение винетката за паркиране на живеещите в "синя зона" беше отменена, а пък след скандала с презонирането на града и повишаването на местните данъци за част от кварталите.

Една година по-късно обаче концепцията бе приета, но с регламентиран гратисен период – до пускането на новия лъч на метрото като алтернатива на трафика, задръстванията и хаотичното паркиране.

И така – от 1 септември 2012 година в сила влязоха в сила и по-скъпата "синя зона" и новата "зелена зона", които станаха съответно 2 лв. и 1 лв. на час.

Новият гратисен период важи само за живеещите в центъра и то той е до ноември тази година.

От общината, включително и кметът Йорданка Фандъкова, защитават категорично новите правила, а като основен буферен аргумент се изтъква мотивацията за намаляване на трафика и въвеждане на ред в паркирането.

От гражданските организации се противопоставят с аргументи за това, че новите правила са единствено и само повишаване на цената и пълнене на общинския бюджет. И до този момент те не са получили отчет колко пари са влезли в градската хазна от "синята зона", а също и как те са изхарчени. Протестите на гражданите обаче нямат само финансови аргументи, а също засягат и това, че общината не гарантира по никакъв начин, дори и след заплащане на съответната такса, паркомясто за живущите, а също така и че административният път, който трябва да се извърви до получаването на заветния стикер, е сложен и дълъг и реално лишава от тази възможност наемателите.

Едновременно с това в новата наредба остават в сила принципите на служебния абонамент и наличието на безплатни места на служители на държавни и общински ведомства.

Предстои поредното заседание на Общинския съвет, на което да се обсъдят спорните точки, внесените предложения от граждани и организации, контрааргументите изобщо срещу наредбата. И тогава трябва (би трябвало) да се вземе и окончателно решение по горните казуси.

До този момент от общината няма ясни сигнали, че са склонни да променят решенията си и да правят отстъпки.

Но подобна беше ситуацията и при вдигането на местните данъци при новото райониране по квартали. Така че, да видим...

Водещи

Най-четени