Столичната община рекетирала гражданите чрез синята и зелената зона 05.09 | 17:01

Това смятат от Политическа партия "Зелените"

От Андриян Георгиев

От Политическа партия "Зелените" излязоха с позиция по въпросите, свързани с новата наредба за паркиране на Столичната община. 

Те подкрепят исканията на гражданско движение ДНЕС и групата във Facebook под наслов "Не на данък паркинг за живущите в зоните за платено паркиране". Според тях тези искания са справедливи.   

"Зелените" настояват за отмяна на новоприетата наредба и за широко обществено обсъждане за нова такава. Те възразяват срещу Синята зона на София, увеличението на цената за престой на час, въвеждането на новата "Зелена зона", както и са твърдо срещу таксата за собствениците на автомобили в центъра.

От партията са против всички тези мерки, защото липсвала качествена алтернатива за придвижване на жителите на София; нямало никаква прозрачност какво се случва с парите, събирани от Синята зона; събраните пари не отивали целево за развитие на транспортната инфраструктура на София; на живущите в центъра собственици на автомобили се налагала непосилна и неоснователна годишна винетка за паркиране на първи автомобил, а в същото време не им се гарантирало паркомясто.

По повод липсата на прозрачност за събраните пари от "Синя зона" от партията посочват, че е трудно откриваемо в публичното пространство с колко точно места разполага съответната зона. След справка в Търговския регистър се оказвало, че общинската фирма "Център за градска мобилност" е пуснала годишния си финансов отчет за изминалата година с близо два месеца закъснение след крайния срок. За предходните две години отчетите били публикувани едва през март тази година, т.е. с още по-сериозно закъснение.

ПП "Зелените" настояват парите, събирани от "Синя зона", да бъдат използвани единствено за развитие на транспортната инфраструктура на София, но различна от изграждане на нови пътища за автомобили и преасфалтиране на пътни настилки за автомобили.

Също така от партията настояват още на сайта на Центъра за градска мобилност в секцията "Паркинги и гаражи" да се публикува подробен годишен отчет, който да съдържа следната информация:

- Общ брой на местата в платените зони за паркиране;

- Продадени талони и получени SMS-и за Синя зона;

- Брой на служебните абонаменти и общ брой месеци на абонамент;

- Вдигнати коли от паяк;

- Събрани пари от наказателен паркинг;

- Събрани пари от скоби;

- Друга информация, която би могла да донесе повече прозрачност

От ПП "Зелените" смятат, че общината изнудва собствениците на автомобили, живеещи в центъра, като възразяват срещу задължаването на живеещите по постоянен адрес в центъра на София да заплащат винетен стикер на стойност от 150 лева за "Синя зона" и 100 лева за "Зелена зона", за да имат правото да паркират личния си автомобил.

"Още по-абсурдно е, че въпреки заплатената такса общината няма да им гарантира конкретно място, на което да паркират. Настояваме към всеки един адрес в централната част на София за всеки първи автомобил винетния стикер да бъде безплатен, както и да бъде фиксиран към конкретно паркомясто непосредствено до жилищната сграда. Едва за втори автомобил може да се обмисли възможността да се плаща такса, а ако е електромобил или хибриден - отново да е безплатно паркирането", посочват "Зелените". .

Поради всички изброени мотиви от ПП "Зелените" смятат, че "Синя зона" в този ѝ вид не трябва да съществува, а повишаване на цената за ползването ѝ е неприемливо.

Водещи

Най-четени