Решено! Общинските съветници в София без безплатен паркинг* 20.09 | 13:01

Едни са в „Пълна лудница“, на други им се „вие свят“

От Филипа Тодева

Столичният общински съвет прие промените в Наредбата за паркирането и общинските съветници няма да имат привилегии да паркират безплатно в центъра на София, предаде Агенция "Фокус”.

Гласуваха 42 общински съветници, от тях 41 "за” и 1 "против”. Против гласува само общинският съветник от ГЕРБ Екатерина Йорданова. За нея било важно да паркира, когато е нужно, максимално бързо и безпроблемно.

Все пак тя не очаква колегите ѝ да я подложат на "другарски съд".

61 карти за общинските съветници и една карта за кмета на София са лични. Картата за служебния ви автомобил има номер и не може да се използва извън работно време.

Дебатите около привилегията общинските съветници да паркират безплатно в синята и зелена зони в София продължаваха със седмици.

На предишното заседание общинарите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за отпадане на привилегиите им. Съветниците от другите партии гласуваха "против” или "въздържал се”, но и няколко от ГЕРБ ясно не са склонни да им се отнема тази привилегия.

Председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Малина Едрева съобщи, че паркиранията в централната градска част са намалели с 35%.

Говори се колко много намалял трафикът на коли и хора в центъра на София, но има една поговорка: "Хитър Петър тъкмо научил магарето си да яде и то умряло”, отговори общинският съветник от БСП Росен Малинов. А пък Владимир Кисьов обобщи, че заседанието прилича на "Пълна лудница".

"Аз си върша служебните задължения и не съм съгласен с начина, по който се използва думата привилегия. Няма да плащам синя зона за това, че си върша работата при заплата от 180 лева”, коментира той. Кисьов е на мнение, че общинските съветници от ГЕРБ се излагат.

И председателят на СОС Елен Герджиков добави, че от популизма на Кисьов му се завило свят.

"Не мога да повярвам, че не можете да направите разлика между личен и служебен автомобил. Служебният автомобил са използва за служебни нужди, а личният не може да се определи дали се използва за лични или за служебни нужди. Не чух обоснована причина да се запази настоящият режим”, каза Герджиков.

______________________________________

* Информацията е актуализирана към 13:20 часа

Водещи

Най-четени