Решено: Строежът на "Златен век" спира окончателно 08.04 | 13:30

Посланието е, че законът важи за всички, без значение кой кой е, заяви Йорданка Фандъкова

От iNews

Следващият понеделник на фирма "Артекс" ще бъде връчен протокол от Дирекция за национален строителен контрол за спирането на строителството на сградата "Златен век" в столичния квартал Лозенец. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с Инициативния комитет "Лозенец", който настоя строителството да се прекрати. В срещата участваха и министри, и кметицата на София Йорданка Фандъкова, предаде БНР.

Заповедта на ДНСК, която ще бъде връчена следващия понеделник на фирмата "Артекс", е за окончателното спиране строителството на сградата "Златен век", стана ясно от казаното. Това ще стане идната седмица, защото дотогава текат срокове за обжалване. Мотивите, с които това ще се случи, е най-вече заради това, че фирмата не е подновила до ноември миналата година разрешителното си за строеж, обясни министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

"Първо, нарушения по време на строителството, и второ - липса на презаверено разрешение за строеж. До ноември 2018-та година е бил гратисният период, в който фирма "Артекс" е можела да внесе такова искане за презаверка на разрешението за строеж. Видно е от всички документи, които и арх. Здравков притежава, и ДНСК. Такова искане липсва", подчерта тя.

Воислав Тодоров от ИК "Лозенец", който настояваше строителството на "Златен век" да спре, обяви, че Инициативният комитет отлага протестите си за седмица, за да види какво ще се случи след връчването на този акт на ДНСК, с който окончателно строителството трябва да спре.

"Строителството трябва да бъде окончателно спряно. Не да бъде спряно за месец, два, три, докато се правят някакви допълнителни корекции по градата, а да бъде окончателно спряно заради изтекло разрешение. Това е огромен пробив, огромен успех за гражданското общество", заяви Тодоров.

"Посланието от спирането на строежа на "Златен век" е, че законът важи за всички без значение кой кой е", заяви на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от Агенция "Фокус”.

"Искам да благодаря на всички, че участвахме всички заедно в един тежък разговор – разговор, който водим от известно време, за да можем да намерим най-добрия начин да спазим закона и в същото време да бъдем достатъчно прозрачни. Искам да благодаря на премиера Бойко Борисов, защото той наистина успя да координира всички наши действия, така че това, за което ние настояваме и твърдим от доста време, да може да стане факт", посочи кметицата и уточни, че политическата воля е да се спази законът.

Не е ясно обаче какво ще се случи с изграденото до момента, защото инвеститорът вероятно ще обжалва заповедта на ДНСК. Това пък посочи главният архитект на София Здравко Здравко. По думите му, построеното до ноември 2018-та година е законно, макар и строителното разрешение да е изтекло през 2017-та година.



Водещи

Най-четени