Риск от атака на парламента е имало в нощта на кървавите протести 25.07 | 08:37

Изваждането на депутатите от обсадата било наложително

От Христина Рафаилова

В нощта на кървавите сблъсъците пред парламента е имало опасност от атака на сградата на Народното събрание. За това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров пред TV7. 

Той коментира нападението над автобуса, с който блокираните в парламента депутати трябваше да бъдат измъкнати. 

Лазаров каза, че е имало информация, че ако народните представители останат в сградата, имало опасност за живота им. Шефът на професионалното ръководство на МВР отказа да коментира каква е точно информацията. 

Провалилото се изваждане на депутатите той определи като неизпълнение на операцията на 100%. 

Лазаров каза, че обсадените в Народното събрание са имали предварителна информация за това как ще бъдат евакуирани. Той отказа да коментира дали е имало липса на координация между МВР и Национала служба за охрана. Главният секретар не даде информация дали в злополучния автобус е имали и гардове от НСО. 

Лазаров категорично отрече да е имало заповед да се използват палки срещу демонстрантите. За пострадалите протестиращи той предположи, че те са наранени от счупените от другите демонстранти стъкла и от хвърляните от тях бутилки. Главният секретар каза, че  служителите на реда са приложили единствено насилие върху събралите си, само като ги  изтласквали в опита да се осигури път на автобуса с депутатите. Той добави, че возилото е било върнато, за да се запази живота на демонстрантите, тъй като те се хвърляли пред автобуса. 

Лазаров отказа да назове кой е взел решението за изваждането на народните представители от НС по време на протестите. Той каза, че е имало съгласуване между отделните дирекции и служби, имало е и психолог. Главният секретар каза, че психологът е посъветвал да не се влиза в контакт с демонстрантите. 

Водещи

Най-четени