Роднини на моряците от „Св. Николай“ провеждат собствено разследване 13.09 | 14:29

Разтревожени са, че може да чакат обвинителния акт четири години

От Филипа Тодева

Роднините на задържаните български моряци от кораба "Свети Николай" са започнали самостоятелно разследване по случая, защото според тях има твърде неуточнени неща около ареста. "Дори нашите близки и роднини да получат осъдителни присъди, за нас те ще си останат невинни", съобщиха семействата на арестуваните, цитирани от Агенция "Фокус".

По думите на Ивелина Атанасова, съпруга на един от задържаните, ако се проследи историята на кораба "Св. Николай”, става ясно, че има неясни моменти. Тя посочи, че корабът първоначално се е казвал "Бургас 3”.

Той е бил на фирмата "Новета”, а след като е преименуван корабът на "Св. Николай” и собствеността се поема от фирма "Нордпул”, като седалищата и на двете фирми са в Лондон. В двете фирми, съдружници са Дойчин Дойчев и неговите партньори от "Борд Марин” ООД.

Чартьор на кораба се явява фирма "Привиати”, която е регистрирана в Британските Вирджински острови, а собственик на фирмата се явява "Нотингам холдинг", чийто представител е Джеймс Андерсън. Същият е англичанин с паспорт от ЮАР, който обаче до този момент не е бил разпитван от властите, твърдят близките. Ивелина Атанасова посочи, че мениджър на фирмата, цитирайки думи на Дойчин Дойчев, е именно Андерсън с неговата фирма "Сийборн Трейд” ООД.

Корабът е бил отдаден на таен чартър, като фирмата "Привиати” е чартьор на кораба от месец март, когато всъщност Дойчев е сключил договор с него в Кейптаун, ЮАР.

Същата тази фирма е чартьор и на кораба "Св. Георги”. Ивелина Атанасова посочи, че в края на месец юни в Гана е качен окончателно целият екипаж. Тогава корабът получава направление запад, като се отправя към бреговете на Бразилия, но без точно направление за пристанище, защото такова се очаква да бъде подадено от фирмата чартьор.

По-късно корабът се насочва към бреговете на френска Гвиана, отново без направление. Това според Дойчин Дойчев е било напълно нормално, като по негови думи, корабът е стоял край бреговете на Бразилия 2 дни, след което следва нареждане от чартьора си да следва обратния курс към Кабо Верде за бункероване, без да е била натоварена никаква стока.

Когато корабът стига до бреговете на Кабо Верде, се извършва и преименуването на кораба, както и подписването на договорите с новите собственици.

По думите на Антоанета Николова, съпруга на боцмана Иван Николов, до този момент на моряците не са били изплащани никакви възнаграждения. "Не знаем и към кого да имаме претенции, но от 23-и март, когато те са се качили на кораба, ние нямаме една стотинка, приведени по сметките”, коментира още Николова.

Самите моряци желаят да бъдат съдени в Испания. Техните семейства са на мнение, че са станали жертва на добре обмислена престъпна схема, която държавата очевидно разрешава.

Това, което тревожи роднините, е, че все още няма обвинителен акт, като според испанските закони те могат да получат такъв след 4 години.

Най-четени