Разследват дейността у нас на свързаните с кораба "Св. Николай" 30.08 | 12:21

Обещанието за това беше дадено от главния прокурор

От Андриян Георгиев

Главният прокурор Борис Велчев обеща "много внимателно разследване" на дейността на задържаните в Испания на българския кораб "Св. Николай" по подозрение за трафик на кокаин.

Разбира се, българските разследващи институции имат юрисдикция само над престъпления, извършени на българска територия, което означава, че могат да се занимаят само с тази част от дейността на евентуалната организирана група, свързана с евентуален трафик на кокаин и в България.

Борис Велчев се застрахова, като нарече "евентуална" организираната престъпна група и постави под условие нейното съществуване в унисон с решението на спецсъда

Спецпрокуратурата беше обвинила собственика на кораба Дойчин Дойчев, както и Росен Колев, който е отговарял за набирането на екипажа на кораба, в участие в организирана престъпна група, но след като спецсъдът реши, че няма доказателства за подобно престъпление, спецпрокуратурата се съгласи с мотивите на съда.

Попитан защо моряците ще ги съдят в Испания, а не у нас, Борис Велчев отговори: "Има принципи на международното наказателно право и принципи на националните наказателни законодателства. Въпрос на местоизвършване на престъплението. Не мога да дам оценка на работата на българската прокуратура. Предстои да се запозная с това, което е извършвано досега”, посочи Велчев, цитиран от агенция "Фокус".

Главният прокурор на републиката коментира и финансовото положение на подопечната му институция. 

"Прокуратурата е в тежко финансово състояние в същата степен, в която цялата съдебна власт е в тежко финансово състояние. Когато парите не стигат на всички държавни институции, трябва да правим икономии. Правилно беше решението на Висшия съдебен съвет да не се дават нови щатни бройки. Иначе прокуратурата има достатъчно пари да си гледа работата, но увеличаване на щата във време на криза не е добро финансово решение”, заяви Борис Велчев.

Водещи

Най-четени