Родопчани ще блокират пътя Пловдив-Смолян в знак на протест 24.06 | 09:16

Те ще изявят гражданско неподчинение, заради неизградения път Белица - Загражден

От Ивелина Георгиева

Родопчани ще протестират днес на отбивката за град Лъки по пътя Пловдив – Смолян, заради липсата на яснота по завършването на пътя Белица-Загражден и липсата на разследване за изчезналите пари, отпуснати за изграждането на отсечката.

Това каза пред Агенция "Фокус" Асен Караилиев, който от години поставя въпроса за завършването на пътя пред институциите.

Протестиращите искат пътят Белица – Загражден да бъде завършен изцяло до края на 2012 година и да се предложи, конкретен график и гаранции за изпълнението му.

Недоволстващите ще настояват още да се проведе разследване, какви суми до момента са били отпуснати и как и за какво са усвоени.

По думите на Асен Караилиев гражданското неподчинение е било отлагано няколко пъти, за да се изчака официална реакция от страна на институциите и "изнесено" заседание на Министерски съвет в Смолян, което така и не се е състояло.

На 14 юни Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в официално писмо съобщава, че в периода 19.06.2012 – 21.06.2012 ще бъде направен оглед на участъка от експерти от няколко специализирани дирекции в АПИ.

В писмото  от Агенцията посочват, че осигуреното финансиране за технологичното завършване на обекта е 1 милиона лева. Според Асен Караилиев обаче са необходими в пъти повече средства от 1 милион лева.

Протестът се организира в социалната мрежа Facebook и за него се знае още от март 2012. В съобщението за гражданското недоволство се посочва, че: "Не съм съгласен с цялостната политика на държавата спрямо родопчани. Доста региони в страната ще припознаят нашите проблеми. Не съм съгласен с вземането на решения по двоен стандарт, разделението по райони, разделението на бедни и богати, етническа и религиозна принадлежност, игрите и напразните обещания вече 50 години; Не съм съгласен родопските каба гайди да славят България и да бият рекорди, да се черпят благата на Родопа планина, а почти нищо да не се инвестира обратно и хората да живеят в мизерия".

За протеста са организирани два сборни пункта - в 08 часа от фурната в Загражден и в 08:30 часа от "Превала”, Давидково. Затварянето на пътя Пловдив – Смолян ще стане около 10часа.

Водещи

Най-четени