Рождество Христово е, един от най-светлите християнски празници 25.12 | 09:00

От iNews

С тържествени богослужения православната ни църква празнува Рождество Христово, един от най-големите и най-светли християнски празници. Според християнското учение Божият син Исус Христос се е въплътил от Светия Дух и се е родил от Дева Мария заради спасението на човешкия род. Рождението му е станало преди повече от 2000 години в пещера до малкия град Витлеем.

Празничната света литургия в патриаршеския храм "св. Александър Невски" ще бъде предавана пряко по програма "Хоризонт" на БНР след 9:30 часа.

"Днес Дева ражда Свръхестествения и земята поднася пещера на Непристъпния, ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват, защото заради нас се роди Младенец - Предвечният Бог". Така един от празничните химни, които ще огласят тържественото богослужение днес, пресъздава накратко и в поетична форма едно от най-радостните събития в духовната история на човечеството - рождението на Спасителя на света. В песнопенията на празничната литургия църквата свидетелства, че Христовото Рождество озари света със светлината на богопознанието.

 Рождественски литургии ще бъдат отслужени в цялата страна. Службата в катедралата "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч ще се води от ловчанския митрополит Гавриил.

За големия християнски празник той пожела:

"Уважаеми радиослушатели, братя и сестри, сърдечно Ви поздравявам  с великия мироспасителен празник на Рождеството по плът на нашия  Господ и спасител Исус Христос. Желая ви здраве и Божие благоволение! Нека Божият мир, възпят в Рождественската нощ  от светите ангели да бъде в нашите сърца, в нашите домове, в нашата страна и в целия свят. Слава висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение.  Честито Рождество Христово! Божието благословение, Божията благодат, да бъде върху всички вас!".

Водещи

Най-четени