Ромите в Гърмен отказват да напускат махалата 16.07 | 17:58

Преди дни Европейския съд по правата на човека в Страсбург поиска от България да спре разрушаването на незаконните ромски постройки

От Беатрис Николoва

Ромите в Гърмен са категорични, че няма да напуснат махалата. Не искат общината да им търси и намира алтернативни жилища. Защото няма да изоставят бараките си в квартал "Кремиковци".

Това заяви днес ромският лидер Юлиян Герасимов. "Искаме да сме си накуп, а не да ни разселват по селата, да ни разделят. Няма да мръднем от махалата, не щем други жилища", категоричен е той.

Според него планът на държава и община за извеждане на обитателите на 124-те незаконни постройки няма шанс да се осъществи.

Преди дни Европейския съд по правата на човека в Страсбург поиска от България да спре разрушаването на незаконните ромски постройки,  докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели".

След решението, стана ясно, че жители на Гърмен ще протестират пред сградата на парламента в София на 18 юли срещу отлагането на акцията по премахването на незаконните ромски постройки в квартал "Кремиковци". Призивът им е да ги подкрепят тези българи, които искат в страната ни да има закони и те да важат за всички.

Водещи

Най-четени