Ромите в Гърмен "чисти като сълза"! Вицепремиерът Бъчварова им търси нов дом 03.06 | 18:21

Вътрешният министър обяви, че няма нито един неизряден платец в махалата

От Беатрис Николoва

"Търси се евентуално място, което да се предложи за настаняване на засегнатите жители в Гърмен, чиито жилища вероятно ще бъдат съборени", заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от Фокус".

По думите й се прави всичко възможно в правомощията на МВР, за да може ситуацията да бъде овладяна.

"Всички държавни институции, които са на местно ниво, влязоха на проверка, включително и ЧЕЗ, които по тяхно желание влязоха, за да установят действителното положение", допълни още тя. Вътрешният министър заяви още, че след проверката е установено, че в ромския кв. "Кремиковици" няма нито един неизряден платец от законно превиващите в квартала роми.

Припомняме, че във връзка с появилото се напрежение между българи и роми на територията на община Гърмен, стартираха съвместни проверки на екипи на общината, РДНСК, дирекция "Социални дейности", ОДМВР-Благоевград и ОД "Пожарна безопасност и защита на населението", НАП, РЗИ Благоевград и Регионалния инспекторат по образование.

Проверките се извършват сред представителите на ромската общност, живеещи в квартал "Кремиковци", а целта на институциите е да установят законността на сградите в които те живеят, имат ли адресна регистрация на територията на общината, както й имат ли свидетелство за правоуправление на автомобил.

След разговор с кмета и областния управител е започнато търсене на евентуално място, което да се предложи за настаняване на засегнатите жители. "Въвеждаме видеонаблюдение. Не мисля, че има друга ефективна мярка към момента за справяне със социалната и обществена ситуация", коментира Бъчварова.

В момента се сформира Междуведомствен комитет за превенция на конвенционалната престъпност, като се планират и разговори с кметове, поясни Бъчварова.

За пореден път темата беше коментирана и от социалния министър Ивайло Калфин. Според него бедността при ромите и етническите българи няма да бъде преодоляна със социална политика.

"Социалната политика може да отклони хора от мотивацията да търсят активно образование и работа на пазара на труда. Социалната политика е важна, но богатството на България се създава от икономиката. Имаме доста инициативи, които са насочени към създаването на работа. Тава е ваучерната система за домашно подпомагане, която ще заработи от есента", обясни Калфин. По думите му, борбата за бедността и неравенството е доста по-силна.

"Тя е свързана и с образованието. Продължаваме да работим и се надяваме да се измисли цялостна политика, свързана не само с ромите, но и с крайно бедните хора. Силовите мерки няма да попречат. Наемаме трудови и здравни медиатори, които стимулират съответните български граждани", каза още Ивайло Калфин.

Според народният представител от ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев държавата се намесила изключително бързо и адекватно в Гърмен.

"Смятам, че пак в режим на разговори и на разясняване на ситуацията би могло да се справи с решаването на проблемите в Гърмен", обясни той пред "Фокус". Според него процедурите, които трябва да бъдат изпълнени, за да бъде всичко наред от друга страна са много продължителни пак ще трябва да се разговаря, за да може да спадне напрежението.

"Проблеми, които с години не са били решавани трудно се решават за една седмица, три седмици или един месец", изтъкна Главчев като допълни още, че усилията са насочени в тази посока на решаването на проблемите.

"Виждате, че и местната власт се заема с проблема, както е трябвало да се заеме преди време", коментира той. По думите му, ще се реши проблемът във възможно най-бърз срок, за да няма напрежение между гражданите и да се спазват законите.

На противоположното мнение за ситуацията е Атанас Стоянов, лидер на ВМРО - Сандански и народен представител от Благоевградски многомандатен регион.

Той смята, че мерките, предприети в Гърмен са частични и целят само временно намаляване на напрежението в района.

"Според мен по - скоро са необходими едни рестриктивни мерки съобразно законна. Този, които е нарушил законна, без значение дали е циганин, българин, арменец, турчин, трябва да понесе своята отговорност, защото всички ние трябва да спазваме върховенството на законна", уточни Стоянов. Той допълни, че в така създалата се ситуация в община Гърмен вина имат, както представителите на общинската администрация, така и държавните институции.

Той смята, че събарянето на незаконните постройки в кв. "Кремиковци" трябва да се приеме като послание от обществото, че законите са за всеки.

Отношение по темата взе и Вили Павлова, представител на църковното настоятелство в община Гърмен. Тя заяви, че ромската общост не се свени да ограбва и църквата.

"С болка споделям за наглите безчинства и опорочаването на храм "Света Неделя", който се намира в землището на село Гърмен", каза Павлова. Тя допълни, че тъй като параклисът се намира в безлюдна местност от години той се е превърнал в лесна плячка за ромите от квартал "Кремиковци".

Павлова, коментира че при последното нахлуване на роми в храма са били откраднати греди, които са били приготвени за ремонта на параклиса, както и всички завивки, които се използват от миряните, които преспиват за здраве в църковната постройка. "Влизали са в олтара, който е най – святото място, където може да влиза само един свещеник, а ромите са осквернили престола и целия параклис", уточни Павлова. Тя допълни, че има и други поражения сред, които са рязането на дървета от гроба на монах и кражба на част от оградата на параклиса.

Павлова заяви, че и до днес параклиса "Света Неделя" е в окаяно състояние, заради ромите в общината и затова от църковното настоятелство призовават институциите и органите на реда да окажат съдействие за охраната на църковните сгради на територията на община Гърмен.

Припомняме ви, че напрежението в Гърмен се породи след масово сбиване межди роми от кв. "Кремиковци" в района и етнически българи. Още на следващия ден  ( 24 май) местни граждани излязоха на протест срещу ромските своеволия района, блокираха междуселско кръстовище и настояха за изселване на незаконно пребиваващите в района роми, дошли от Велинград, Петрич и другаде. На протеста се стигна до сблъсъци.  

Водещи