Руското ембарго ни донесе 300 млн. лева загуби 28.02 | 18:00

България има интерес по-възможно най-бърз начин са възстанови традиционно добрите отношения и пазари, заяви Десислава Танева

От iNews.bg

От въвеждането на руските санкции през 2014 г. досега българското земеделие е загубило 300 млн. лв. приходи. Загубите са вследствие на намалението на цените на ембарговите стоки за руския пазар, наложени спрямо Европейския съюз. Това заяви министърът на земеделието и храните пред БНР.

България има интерес по-възможно най-бърз начин са възстанови традиционно добрите отношения и пазари. Страната ни обаче няма как да направи това сама, извън обхвата на ЕС.

Запитана дали промените в Закона за тютюна ще доведат до намаляване на контрабандата, министърът на земеделието отговори, че контрабандата е във вече преработените тютюн и цигари.

"Измененията, които приехме в закона, касаят администрирането на производството. Това производство по принцип не е акцизна стока”, коментира Танева.

По повод твърдението, че гръцкото земеделие получава 3 пъти повече субсидии отколкото българското Танева коментира, че преговорите за бюджетите относно подпомагането с европейски средства вече са приключени за периода 2014-2020 г.

"Това няма как да се договаря отново предвид почти 2-годишния дебат за подпомагане по линия на общата селскостопанска политика за държавите-членки”.

 Според министърът тези субсидии категорично не са три пъти по-високи, а по различни мерки и схеми се определят различни ставки. 

"Като общ бюджет на подпомагане и това към какво вървим, линията по водене на преговорите беше към намаляване на диспропорциите между различното подпомагане в старите и новите страни-членки. Такава разлика от 3 пъти просто не съществува. Има официална статистика и информация от ЕС, всеки може да провери какви са договорените бюджети и подпомаганията”, увери Десислава Танева.

 "Ставката на декар дали е за зърно, дали е за зеленчук, е една и съща. Това допълнително намалява нашите площи от плодове и зеленчуци и ние от нетен износител през 1989 г. ставаме нетен вносител”, уточни още тя.

За направеното за новия програмен период 2014-2020 г. министърът на земеделието коментира, че за първи път от общия бюджет, който е договорен по линия на директните плащания, 13 процента от пакета могат да се отделят за сектор "Плодове, зеленчуци и животновъдство" с тенденцията да бъдат подпомогнати значително повече, отколкото във предишния програмен период. Целта е да се възстановят производства, които България е имала.

"Категорично това ще доведе до увеличаване на производството. В националния бюджет средства, които се отделят", подчерта земеделският министър.

 

 

 

 

Водещи

Най-четени