С 3 млн. лв осигуряват модерно образование в професионалните гимназии 19.11 | 16:32

Възпитаниците на техникумите ще завършват с две дипломи

От Христина Рафаилова

Над 3 млн. лева ще отидат за модернизация на системата на професионалните гимназии. Това каза просветният министър Анелия Клисарова. Подкрепата за този вид образование е сред приоритетите, заложени в бюджета за следващата година. 

Освен пари от хазната за развитието на тези училища има инвестиции и от страна на бизнеса. Фирмите ще отпуснат за тази цел 500 000 лева. 

Основна част от средствата ще отидат за построяване и оборудване на модерни лаборатории и работилници, където младежите ще получават практически умения.

Във връзка с развитието на професионалното образование се реализира друг проект. В него до момента са се включили 11 285 ученици, около 3000 наставници – хора от бизнеса, и около 2000 учители.

Предстои да се предприеме една от важните стъпки, подсигуряващи този тип обучение – промените в Закона за професионалното обучение и в Кодекса на труда. Те вече са внесени в ресорната парламентарната комисия, информира Клисарова. Чрез измененията ще се въведе така наречената дуална система, благодарение на която възпитаниците на този род гимназии, освен теорията в училище, ще усвояват и практически знания. 

Една от целите на промените е да се предотврати ранното отпадане на децата от училище. Също така младежите ще завършват гимназиите с диплома за средно образование и квалификация. Това ще им дава възможност веднага да се реализират на пазара на труда. 

Клисарова отчете и че 64 000 души са се регистрирали по проекта за студентски практики. 

От своя страната заместник-министър на труда Росица Янкова заяви, че от следващата година страната ни ще разполага  с около 100 млн. лева от Европейския социален фонд, които ще бъдат насочени основно към инициативи в рамките на "Младежка гаранция".

Зам.-шефът на Агенцията по заетостта отчете, че 24 на сто от младите, които доскоро са били безработни, в момента вече са наети. Същевременно 32 000 младежи тази година са започнали работа на първичния пазар.

Най-четени