С 50% по-малко деца с увреждания в институциите 24.02 | 16:53

Ето как изглежда системната грижата за децата на България в числа

От iNews.bg

Децата с увреждания, настанени в институции в периода 2005-2012 г., намаляват наполовина - от 1310 деца на 652 деца. За същия период в Румъния настаняването на деца с увреждания в институции се е увеличило с 16,9%, показват данните на УНИЦЕФ за проучване в 11 страни.

На съвместен брифинг с ръководството на МТСП представителят на организацията за България Таня Радочай посочи, че още по съществена е промяната при настаняването на деца до 2-годишна възраст в домове за медико-социални грижи.

У нас настаняването е намаляло за същия период с близо 55% от 2472 деца на 1120 деца през 2012 г. Според изследването в Румъния се наблюдава обратната тенденция - увеличение с над 50% на децата до 2 годишна възраст в домове.

"Прогресът в процеса на деинституционализация в България е значителен и резултатите са добри. Те са допълнителен стимул за подобряване на националната политика за децата и задълбочаване на партньорството с неправителствения сектор. Основната ни кауза е всяко дете да живее в семейна или близка до семейната среда като осигурим интегрирана и комплексна подкрепа на децата и техните семейства", допълва заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Водещи

Най-четени