С 514 лв. на месец загърбваме чувството, че сме бедни 18.04 | 14:31

Линията на бедността от 211 лв. е твърде ниска, показа изследване на КНСБ

От Деляна Петкова

Среден чист доход от 514 лева би осигурил на българите чувството, че не са бедни, сочат данни от изследване на КНСБ за трудовия климат, представени от президента на синдиката Пламен Димитров и от директора на Института за социални и синдикални изследвания (ИСС) към КНСБ Любен Томев.

Националното представитено изследване на трудовия климат е първото от предвидените четири до 2013 година, предаде БТА. Индексът е измерител на материални и нематериални индикатори за удовлетвореност, като е от 0 до 100.

Направени са интервюта в домакинствата в страната на наети и самонаети на 15 и повече навършени години. Основната извадка е от 3 300 души, като тя е подсилена с допълнителна от още 500 самонаети. Проучването е за периода ноември - декември 2010 г.

Едва 2,5 на сто от анкетираните смятат, че сегашната официална линия на бедност от 211 лева е реална, според 96,6 на сто тя трябва да е значително по-висока.

Кризата разширява базата на бедността, като проблемът се е задълбочил през 2010 г., е един от изводите на изследването. 60 на сто от участващите в проучването изпитват затруднения с доходите, които получават, като за 26 на сто от тях затрудненията са сериозни.

На абсолютното дъно на бедността са 9,5 на сто от респондентите, докато през 2009 г. като такива се оценяват 8,7 процента. Само 1 процент от участниците в изследването казват, че живеят добре.

Справедливото заплащане е най-важната ценност на работата според заетите - оценено е с 4,8 по петобалната система, а степента на неговото осъществяване е едва 2,8.

Водещи

Най-четени